Politică externă

Obama: Cheltuiti, cheltuiti, nu puneti banii la saltea!

08.03.2009, 21:34 15

Americanii ar trebui sa continue sa cheltuiasca in ciuda crizei economice, iar alte 750 de miliarde de dolari ar putea fi pompate pentru a salva sistemul financiar, a declarat presedintele american Barack Obama intr-un interviu pentru The New York Times.
"Cred ca oamenii nu trebuie dintr-o data sa-si ascunda banii in saltele si sa renunte la a mai cheltui. Nu cred ca oamenii ar trebui sa se teama de viitor si sa nu mai aiba incredere in institutiile financiare, chiar daca majoritatea au gestionat lucrurile chiar bine", a spus Obama, facand referire la situatia americanilor in timpul crizei financiare.
Presedintele Obama a declarat ca administratia sa va face toate demersurile necesare pentru a pune economia pe picioare, dar ca nu are un "glob de cristal" care sa spuna daca aceasta isi va reveni anul acesta.
"Credem ca vom pune anul acesta la loc toti stalpii de sprijin necesari recuperarii. Cat timp va dura pana cand recuperarea va insemna o piata mai buna a locurilor de munca si asa mai departe depinde de o serie mare de factori", a spus Obama.
 Statele Unite sunt lovite puternic de criza economica, la sfarsitul saptamanii trecute nivelul somajului atingand valoarea record de 8,1%, cea mai mare din ultimii 25 de ani. Administratia de la Casa Alba a elaborat un plan de stimulare a economiei de 780 mld. dolari, dar unele voci considera ca nu e de ajuns. De asemenea, Obama a mai anuntat inca un plan de salvare a pietei imobiliare de peste 275 de miliarde de dolari si un buget de 3.600 de miliarde de dolari pentru anul 2010.
Planul de buget prevede 250 de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor, Obama dand asigurari in interviul pentru cotidianul citat ca va face tot ce e posibil pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar.
"Sunt hotarat sa asigur stabilitatea sistemului financiar (É) Asta ar insemna sa nu lasam de capul lor institutiile care ar putea cauza riscuri mari sistemului. Cred ca cele 250 de miliarde de dolari prevazute sunt suficiente pentru asta", a spus Obama.
Liderul de la Casa Alba a sugerat ca, daca va fi necesar, alte 750 de miliarde de dolari vor fi pompati pentru a salva sistemul financiar, pe langa cele 700 de miliarde de dolari lansati de administratia lui George W. Bush.
Sumele uriase de bani pe care Obama le pompeaza in economie i-au facut pe unii economisti si analisti sa avertizeze cu privire la "pericolul" pe care acest lucru il presupune pentru SUA, si anume sa creasca dependenta de ajutor de stat. Planul de stimulare a economiei al lui Obama a fost caracterizat ca fiind "un maraton de cheltuieli sociale".
La intrebarea "Sunteti socialist?", - o intrebare cu sens, dat fiind presupusul interventionism al lui Obama - presedintele american a declarat ca "cel mai bun raspuns ar fi nu". El s-a aparat spunand ca, referitor la cheltuieli, el a facut exact ce a promis in campania electorala, mai precis sa reduca taxele pentru 95% dintre americanii care muncesc. "Exact asta am facut. Si este lucrul cel mai corect", a sustinut Obama.
De asemenea, a mai spus Barack Obama, nu din timpul administratiei sale au inceput sa fie cumparate de stat active ale bancilor.
"Vreau sa spun foarte clar ca noi cand am ajuns aici (la Casa Alba - n.n.), erau deja bagati destui bani ai celor care platesc impozite in sistemul financiar. Si as vrea sa subliniez ca, daca piata statea bine, nimeni nu ar fi fost mai fericit decat mine. As avea lucruri mai importante de facut decat sa ma preocup de sistemul financiar", a spus Obama.
Pe de alta parte, Casa Alba a nominalizat ieri trei oficiali pentru posturi cheie la Trezorerie, a carei principala slujba este rezolvarea crizei financiare, pe fondul suspiciunilor ca institutia nu-si poate face treaba din lipsa de personal. Noii numiti sunt David Cohen, pentru postul de asistent al secretarului Trezorereiei Timothy Geithner pe probleme de finantare terorista si Alan Krueger pentru functia de asistent pentru politici economice. De asemenea, Kim Wallace a fost nominalizata pentru functia de secretar pentru afaceri legislative.
Cei trei nominalizati trebuie confirmati in functie de Senatul american. Cu toate acestea, institutia nu are inca un secretar adjunct al Trezoreriei si doi subsecretari - pentru politici internationale si finante interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO