Politică externă

Obama ii infrunta pe rusi acasa la ei

05.07.2009, 19:00 16

Presedintele american Barack Obama se intalneste astazi cu omologul sau rus Dmitri Medvedev la Moscova, in cadrul primei sale vizite in capitala Rusiei de la preluarea mandatului.

Intreaga lume este cu ochii pe cei doi lideri, care se intalnesc pentru a „restarta", spun ei, relatiile dintre Rusia si Statele Unite, ramase tensionate din timpul predecesorilor lor. Obama si Medvedev vor discuta, potrivit agendei oficiale, despre reducerea armelor strategice si semnarea unui nou tratat in locul START-1 ((Strategic Arms Reduction Talks, semnat in 1991), care expira pe 5 decembrie. De asemenea, cei doi lideri vor semna un acord privind tranzitul de material militar american catre Afganistan, via Rusia.
Analistii se asteapta ca intalnirea dintre Obama si Medvedev sa fie dominata de problema scutului an­tiracheta pe care americanii vor sa-l instaleze in Europa de Est. Rusia contesta scutul pe care-l considera o amenintare la securitatea granitelor sale, in ciuda asigurarilor de la Washington ca acesta va fi folosit pentru a contracara un posibil atac din partea Iranului sau a Coreei de Nord. Intr-un interviu publicat saptamana trecuta, Medvedev a declarat ca Statele Unite vor trebui sa faca un compromis in privinta scutului antiracheta in schimbul unui acord privind reducerea de arme strategice. Casa Alba a exclus insa asemenea concesii.
Cei doi lideri s-au mai intalnit si la summit-ul G20 (grupul celor mai industrializate state si al principalelor economii emergente ale lumii) in aprilie la Londra.
Atmosfera de dinaintea intalnirii a fost insa tensionata de schimbul dur de replici intre Barack Obama si premierul rus Vladimir Putin. Presedintele SUA l-a acuzat pe Putin ca se afla cu un picior in trecut in timpul Razboiului Rece, lucru contestat de premierul rus. Cei doi se vor intalni in timpul vizitei lui Obama la Moscova.
Obama si Medvedev vor participa de asemenea in aceasta saptamana la summit-ul G8 (grupul celor mai industrializate state plus Rusia) in Italia in perioada 8-10 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO