Politică externă

Obama se pregateste sa anuleze 200 de legi ale lui Bush

10.11.2008, 19:39 11

Barack Obama, presedintele ales al SUA, va anula odata cu inceperea mandatului pe 20 ianuarie o serie de decizii luate de actualul lider de la Casa Alba, George W. Bush, in special in ceea ce priveste forarea petroliera in zonele salbatice si limitarea cercetarii in domeniul celulelor stem, a declarat John Podesta, seful echipei de tranzitie al proaspatului lider american.

Legea data de Bush de forare petroliera in zonele salbatice avea drept scop limitarea dependentei Statelor Unite de petrolul strain.
Declaratiile au fost facute in contextul in care Obama si Bush urmau sa se intalneasca ieri la Casa Alba, prima lor intrevedere de la alegerile prezidentiale de saptamana trecuta.
Podesta, fost sef al administratiei fostului presedinte american Bill Clinton, a declarat ca Obama isi va folosi prerogativele executive, care-i permit sa nu apeleze la Congres, pentru a anula repede deciziile.
"Cred ca in privinta cercetarii in domeniul celulelor stem si in alte domenii vedem ca administratia Bush ac-tioneaza energic, chiar si astazi, pentru a face lucruri care nu sunt, in opinia mea, in interesul tarii", a declarat Podesta.
"Se poate vedea ca administratia Bush incearca sa faca lucrurile care nu sunt in interesul tarii. Vor sa efectueze foraje petroliere in locuri fragile din Utah (vest) si vor sa incerce sa faca acest lucru cand sunt pe punctul de a pleca. Cred ca este o greseala", a adaugat Podesta.
Printr-un ordin executiv, Bush a limitat in 2001 cercetarea in domeniul celulelor stem, o masura criticata de oamenii de stiinta, care s-au plans ca eforturile medicinei americane au fost puse in pericol. Acestia au respins restrictiile, argumentand ca au fost reduse sansele gasirii unui tratament pentru boli periculoase si raspandite in randul americanilor, precum Alzheimer.
Comentariile sefului echipei de tranzitie a lui Obama por fi interpretate ca o amenintare pentru administratia lui Bush sa nu ia decizii controversate in perioada de tranzitie, comenteaza The Guardian in pagina electronica.
Potrivit The Washington Post, o echipa de 50 de consilieri ai lui Obama au muncit luni de zile si au identificat aproximativ 200 de legi care ar putea fi anulate de Obama. Alte legi luate in vizor sunt din domeniul imigratiei si al produselor farmaceutice.
Podesta a amintit ca "in calitate de candidat, senatorul Obama spusese ca vrea ca deciziile lui Bush sa fie examinate si va decide care vor fi pastrate, care vor fi abrogate si care vor fi amendate". Declaratiile sefului echipei de tranzitie a lui Obama au fost facute in contextul in care Obama si familia acestuia erau asteptati ieri la Casa Alba pentru a discuta cu George W. Bush.
Programul vizitei cuprindea un un tur al Casei Albe pentru familia Obama, unde va locui din ianuarie 2009. Apoi, Barack Obama impreuna cu George W. Bush urmau sa discute despre securitatea nationala, razboaiele din Irak si Afganistan si despre criza economica.
Saptamana trecuta, Obama i-a multumit presedintelui Bush pentru sustinerea acordata pe perioada tranzitiei si a declarat ca va incerca sa aiba o abordare constructiva in cadrul intalnirii de ieri. Obama a mai declarat vineri, in cadrul primei sale conferinte de presa dupa alegerile prezidentiale, ca se asteapta sa aiba "discutii substantiale" cu actualul presedinte american.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO