Politică externă

Occidentul si China nu stiu cum sa puna surdina scandalului Tibet

22.04.2008, 19:02 8

"Presedintele Barroso intentioneaza sa se confrunte cu autoritatile chineze pe fondul con-tradictiei dintre organizarea de catre China a unuia dintre cele mai importante festivaluri din lume, Jocurile Olimpice, si tensiunile si represiunile (din Tibet - n.n.)", arata un comunicat al CE.
Delegatia presedintelui, formata din inca noua comisari, se va intalni cu presedintele chinez Hu Jintao si pre-mierul Wen Jiabao. Discutiile vor atin-ge si subiecte precum schimbarea climatica sau dezvoltarea durabila. Dis-cutiile vor avea loc in contextul protes-telor din Tibet impotriva regimului de la Beijing si inabusirii violente a acestora. Situatia este delicata pentru China, avand in vedere ca ea gazduieste anul acesta Jocurile Olimpice, figuri importante ale lumii amenintand cu boicotarea evenimentului.
Si presedintele francez Nicolas Sar-kozy a trimis la Beijing trei emisari pen-tru a clarifica situatia din Tibet si rela-tiile economice dintre Franta si China. Sarkozy face parte dintre primii lideri de stat care au luat in calcul boicotarea Jocurilor Olimpice in urma protestelor din Tibet. El a conditionat de fapt participarea sa, cerand Beijingului sa discute cu liderul tibetan Dalai Lama.
Pana acum, doar premierul britanic Gordon Brown a anuntat ca nu va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, iar presedintele american George W. Bush a cerut autorita-tilor chineze sa inceapa discutia cu Dalai Lama. Cei trei emisari francezi trimisi la Pekin sunt Christian Poncelet, presedintele Senatului, Jean-Pierre Raffarin, fost prim-ministru, si Jean-David Levitte, consilierul diplomatic al lui Sarkozy. Acestia au fost trimisi dupa ce saptamana trecuta supermarketurile Carrefour din China au fost boicotate din cauza declaratiilor presedintelui Sarkozy si ca mod de "razbunare" im-potriva Frantei pentru ca a permis stingerea tortei olimpice cand s-a aflat la Paris.
Protestatarii au hotarat boicotarea Carrefour-ului, deoarece are cea mai mare reprezentanta in China si este considerat simbolul Frantei. Boicotul a avut loc in 12 orase, inclusiv in Beijing, si a avut in vedere 112 magazine.
Torta olimpica a fost stinsa de protestatarii anti-China la Paris, cand manifestantii au incercat sa o ia din mainile lui Jin Jing, o atleta paralizata care a purtat flacara pe strazile capitalei franceze. Seful de stat francez i-a trimis atletei un "bilet de simpatie", in care si-a exprimat regretul pentru cele intamplate la Paris. In semn de aplanare a situatiei, Sarkozy l-a primit la Palatul Elysee saptamana trecuta pe reprezentantul special al presedintiei chineze Zhao Jinjun, caruia i-a subliniat faptul ca Franta nu doreste sa dramatizeze semnificatia manifestatiilor antifranceze din China. Exporturile Chinei catre Franta sunt de patru ori mai mari decat cele ale Frantei catre China, iar cele 112 magazine Carrefour de pe teritoriul chinezesc, proportional, reprezinta numai 2%. "Boicotarea este o arma cu doua taisuri", a subliniat partea franceza, facand trimitere la aceasta realitate.
"Acestea fiind zise, s-a convenit ca ambele parti sa continue aprofundarea relatiilor", se arata intr-un comunicat al presedintiei franceze, care militeaza in continuare pentru "reluarea dialogului intre Dalai Lama si autoritatile de la Beijing".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO