Politică externă

OSCE boicoteaza alegerile prezidentiale din Rusia

08.02.2008, 19:18 15

Diplomatia rusa a calificat ieri drept "inacceptabila" decizia OSCE privind anularea misiunii sale de monitorizare a alegerilor prezidentiale ruse.
"Consideram ca asemenea actiuni din partea ODIHR (Organizatia pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, departament al OSCE care se ocupa direct cu monitorizarea alegerilor - n.n) este inacceptabila. Aceasta pozitie nu ne face decat sa regretam profund gestul organizatiei", arata un comunicat al Ministerului de Externe rus.
Aceasta a adaugat ca OHIHR a "aratat dispret fata de principiile etice de baza, care explica faptul ca organizatia nu a vrut de la inceput sa ajunga la un acord comun cu Moscova".
OSCE a cerut in urma negocierilor cu Moscova ca observatorii sai sa vina in Rusia de pe 15 februarie pentru a avea timp sa monitorizeze cu atentie intregul procesul electoral. Comisia Electorala Centrala a Rusia a stabilit prima data ca observatorii sa inceapa munca cu doar trei zile inainte de scrutin, stabilind numarul acestora initial la 70, fata de 400, cat au fost in 2004.
Dupa protestele ODIHR, Rusia a permis participarea a 75 de observatori incepand cu data de 20 februarie, lucru respins de organizatie.
"Am facut toate eforturile pentru a ne desfasura misiunea. Federatia Rusa a impus anumite limitari care ne impiedica sa monitorizam scrutinul" a declarat directorul ODIHR, Christian Strohal, intr-un comunicat.
"De obicei, observam intreaga campanie electorala, dar asta a inceput deja. Nu avem niciun observator pe teren si ne-au spus ca putem sa venim la trei saptamani de la inceperea campaniei. Asadar, exista mari restrictii care ni se impun", a declarat Curtis Budden, purtator de cuvant al ODIHR.
OSCE a renuntat si la monitorizarea alegerilor legislative din decembrie 2008, dupa o serie de conflicte similare, observatorii neputand obtine vizele de calatorie la timp. Presedintia Uniunii Europene, detinuta in prezent de Slovenia, a declarat intr-un comunicat ca regreta gestul OSCE de a nu monitoriza scrutinul din Rusia.
"Presedintia regreta faptul ca, datorita restrictiile impuse in oferta Rusiei, OSCE a stabilit ca este imposibil sa isi desfasoare misiunea in Rusia", se arata in comunicat.
Absenta OSCE de la scrutinul din martie ridica intrebari cu privire la legalitatea intregului proces electoral, iar Rusia a acuzat ca tocmai acest lucru doreste si OSCE.
Dmitri Medvedev, candidatul sustinut de presedintele Vladimir Putin, se va infrunta cu Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democratic, comunistul Ghenadi Ziuganov si candidatul independent Andrei Bogdanov, ultimii trei neavand insa nicio sansa reala.
Sustinerea de care se bucura din partea actualului lider de la Kremlin l-a urcat pe Medvedev direct in topul preferintelor electoratului rus, fiind cotat in sondaje cu aproximativ 80% din intentiile de vot. De asemenea, el a decis sa nu participe la nicio dezbatere televizata in timpul campaniei electorale.
Presedinte al gigantului grup petrolier Gazprom, Medvedev a strans, conform Comisiei Electorale Centrale din Rusia, cele mai mari fonduri pentru campania electorala, 7,4 milioane de dolari pentru campania electorala, din care a cheltuit doar 326.000 de dolari. Cei mai multi bani in campanie au fost cheltuiti de Vladimir Jirinovski, care a strans 5,7 milioane de dolari, din care a cheltuit doua milioane de dolari.
Jirinovski si Ziuganov au in sondaje mai putin de 10%, pe cand Bogdanov este asteptat sa obtina mai putin de un procent din voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO