Politică externă

Pariul lui Berlusconi in al treilea mandat: economia si Alitalia

16.04.2008, 18:01 10

Franco Frattini va fi noul ministru de externe al Italiei, conform ultimelor declaratii ale lui Silvio Berlusconi, castigatorul alegerilor legislative din 13-14 aprilie. Liderul de centru-dreapta a anuntat ca va prezenta componenta noului Guvern intr-o saptamana", dar pana atunci a facut unele dezvaluiri cu privire la aceasta.
Pe langa actualul comisar european a justitiei, in noul Guvern va fi inclus si aliatul fidel al lui Berlusconi, fostul jurnalist Gianni Letta, care va ocupa functia de vicepremier.
Liderul formatiunii Poporul Libertatii a tinut sa precizeze ca Letta este "indispensabil guvernului" si ca aceasta miscare il va scoate din umbra pe jurnalist. Frattini si-a luat concediu de la Comisia Europeana pentru a participa la campania electorala. De asemenea, portofoliul economiei va fi ocupat de Giulio Tremonti, vicepresedinte al partidului Fortza Italia, care face parte din Poporul Libertatii.
Berlusconi, supranumit "Il Cavaliere", a declarat la scurt timp dupa ce si-a proclamat victoria ca a discutat cu aliatii sai Gianfranco Fini (presedintele Aliantei Nationale) si cu Umberto Bossi (liderul partidului populist Liga Nordului) si ca "are totul in cap" despre cei 12 viitori ministri ai Cabinetului.
"Am discutat cu Bossi si Fini (despre componenta viictorului Guvern - n.n.) si am deja totul in cap. Vor fi cel putin patru femei. Ajunge!", a declarat Berlusconi in ziua eliberarii rezultatelor finale. De asemenea, liderul de centru-dreapta a asigurat ca vor fi doi ministri din Liga Nordului.
Conform datelor definitive, formatiunea lui Berlusconi a obtinut majoritate absoluta in Camera Deputatilor (legea electorala italiana ofera un "bonus" partidului care iese pe primul loc, drept urmare chiar daca gruparea lui Berlusconi nu a obtinut decat 47% din voturi, are peste jumatate dintre locurile parlamentare). Din 630 de locuri in Camera, Partidul Libertatii a luat 340, fata de cele 239 ale Partidului Democrat, condus de Walter Veltroni. In ceea ce priveste situatia din Senat, Berlusconi a obtinut 168 de mandate din 315, iar Veltroni 130.
Obtinand majoritate calificata in Camera Deputatilor, liderul in varsta de 71 de ani a respins preluarea presedintiei celor doua Camere ale Parlamentului de catre o persoana de alta culoare politica.
Devenind pentru a treia oara premier, Berlusconi a promis ca va reface situatia economica a tarii, va rezolva problema gunoaielor din Napoli, a dosarului companiei Alitalia si a imigratiei ilegale. In acest sens, inca din campania electorala, el a promis ca prima sedinta a guvernului va avea loc la Napoli si va repeta acest lucru pana la rezolvarea problemei gunoaielor.
Compania Alitalia este considerata de viitorul premier drept una din cele doua "urgente" de pe agenda noului Executiv. Proaspatul premier a declarat ca oamenii de afaceri italieni sunt de acord sa investeasca in compania aeriana si sa o salveze de la faliment, pentru a nu fi preluata de catre compania franceza Air France.
Liga Nordului, care duce o politica dura impotriva imigratiei, a obtinut aproximativ opt procente in alegeri, devenind cel de-al treilea mare castigatot al scrutinului.
Deoarece face parte din blocul politic a lui Berlusconi, Liga a contribuit la eliminarea de pe scena politica a comunistilor, pentru prima data in istoria recenta a tarii.
Desi majoritatea italienilor se indoiesc de faptul ca orice guvern ar putea rezolva problemele celei de-a patra economii a Uniunii Europene, pozitia puternica a lui Berlusconi il va ajuta sa obtina sprijinul Parlamentului in reformele dificile.
"Procentele obtinute de Berlusconi sunt satisfacatoare si ii permite primului-ministru sa formeze un cabinet stabil", este de parere analistul Marco Valli de la UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO