Politică externă

Parlamentul European a votat fara emotii Constitutia

13.01.2005, 00:00 13

Vot fara emotii in Parlamentul European in favoarea noii Constitutii. Plenul forului legislativ al Uniunii a aprobat, ieri, la Strasbourg,  proiectul Constitutiei europene, cu 500 de voturi pentru, 137 impotriva si 40 de abtineri.
Eurodeputatii s-au pronuntat in legatura cu un raport elaborat de britanicul Richard Corbett, membru al grupului socialist, si de spaniolul Inigo Mendez de Vigo (Partidul Popular European). Raportul aproba proiectul Constitutiei europene si propune ratificarea acestuia.
Dezbaterile asupra raportului incepusera la Strasbourg cu o zi inainte, intr-o dezbatere care a durat sase ore. A fost o acazie a tuturor grupurilor politice care alcatuiesc Parlamentul European sa se pronunte in acest caz.
"Intr-o Europa divizata, aceasta Constitutie garanteaza pacea", a spus Inigo Mendez de Vigo, membru al partidului care in Spania se afla in opozitie (Partidul Popular), iar in cadrul Parlamentului European detine puterea.
La randul sau, laburistul britanic Richard Corbett (la putere in tara sa), membru al grupului socialist (deci in opozitie in Parlamentul European) a spus ca acest text va face din Europa cea mai democratica structura din cate exista acum in lume.
Toate pricipalele grupuri parlamentare au sustinut proiectul. Mai putin membrii grupului radical, al euroscepticilor. Un reprezentant al lor a fost francezul Philippe de Villiers, care a fost de parere ca prin adoptarea Constitutiei democratiile nationale vor fi zdrobite.
De asemenea, PE va lansa o campanie de informare asupra proiectului Constitutiei, in momentul in care statele membre ale UE se pregatesc sa il ratifice, unele prin referendum.
Votul a fost urmat de o scurta manifestatie a adversarilor proiectului constitutional, care s-au ridicat de pe scaune purtand pancarte pe care se putea citi: "Votati impotriva acestei Constitutii care reprezinta moartea Europei".
Mai multi eurodeputati au afisat drapele ale tarilor din care provin.
Presedintele Parlamentului, Josep Borrell, a salutat rezultatul scrutinului si a apreciat ca "nu exista nici o indoiala in ceea ce priveste sustinerea Parlamentului fata de proiectul Constitutiei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO