Politică externă

Parlamentul rus a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud

26.08.2008, 19:43 15

Parlamentul rus a recunoscut ieri independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, cele doua provincii separatiste ale Georgiei, miscare care are toate sansele sa raceasca relatiile Kremlinului cu Vestul, deja incordate din cauza prezentei trupelor ruse pe teritoriul georgian.
Votul de ieri nu are valoare juridica, dar ar fi o buna justificare pentru guvernul rus sa recunoasca independenta celor doua provincii, in cazul unui conflict similar cu cel din urma cu doua saptamani, sustin analistii.
Recunoasterea independentei celor doua provincii de catre Parlamentul rus a avut loc in aceeasi zi in care liderul moldovean Vladimir Voronin a fost primit la Moscova de catre Dmitri Medvedev, care l-a avertizat, referindu-se la conflictul transnistrean, "sa nu-si piarda mintile", asa cum a facut-o liderul georgian Mihail Saakasvili. "Dupa ce conducerea Georgiei si-a pierdut mintea, toate problemele s-au agravat si un conflict militar a izbucnit", i-a transmis Medvedev presedintelui moldovean Vladimir Voronin. "Acesta este un avertisment serios, un avertisment adresat tuturor", a adaugat el. "Si consider ca ar trebui sa gestionam si alte conflicte existente in acest context", a spus el.
Potrivit Kremlinului, Rusia este dispusa sa faca tot posibilul pentru a "reglementa definitiv" criza din regiunea separatista Transnistria, din Republica Moldova. Potrivit presei ruse, liderul transnistrean Igor Smirnov se afla si el la Moscova.
Decizia parlamentului rus a fost privita cu rezerve in Europa, ministrul italian de externe, Franco Frattini, indemnand Rusia sa fie prudenta cu privire la recunoasterea independentei celor doua provincii.
De altfel, la 1 septembrie sefii de stat din tarile UE se vor intruni intr-un summit extraordinar care va avea ca subiect criza ruso-georgiana.
Daca votul pentru independenta Abhaziei si Osetiei de Sud de catre Legislativul rus nu are legitimitate, atunci de cine trebuie recunoscut un stat pentru a avea acest status?
"In principiu un nou stat capata acest statut cand face parte din Organizatia Natiunilor Unite", a explicat pentru ZF Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, adaugand ca recunoasterea independentei unui teritoriu de mai multe tari nu inseamna decat o independenta partiala.
Boiangiu a adaugat ca Abhazia si Osetia de Sud sunt foarte departe de exemplu fostei provincii separatiste sarbe, Kosovo (care si-a declarat independenta la 17 februarie), avand in vedere ca ONU le considera in continuare parte din Georgia.
Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta de Georgia la inceputul anilor '90, apropiindu-se de Moscova. De altfel, trupe rusesti de mentinere a pacii au fost trimise pe teritoriul celor doua provincii.
Atat liderul abhaz, Serghei Bagaps, cat si omologul sau oset, Eduard Kokoiti, le-au multumit parlamentarilor rusi, calificand ziua de ieri ca una "istorica". Tbilisi a minimalizat insemnatatea votului Parlamentului rus, ministrul georgian pentru reintegrarea celor doua teritorii, Temur Iakobasvili, declarand ca votul nu are o "importanta reala". "Nu vad o importanta reala a acestei decizii si ce efect ar avea aceasta din punct de vedere legal asupra viitorului Abhaziei si Osetiei de Sud", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO