Politică externă

Partidele poloneze incep cursa pentru preluarea puterii

10.09.2007, 18:41 17

Presedintele Lech Kaczynski a stabilit ca data alegerilor parlamentare sa fie 21 octombrie, cu doi ani inainte de termen.
"Aceste alegeri vor oferi Poloniei sansa de a decide daca mai vrea sa continue pe calea tranzitiei, de altfel dificila, sau vrea sa urmeze o guvernare a oligarhilor", a declarat premierul Kaczynski.
Camera inferioara a Parlamentului - care are 460 de locuri - a aprobat autodizolvarea Legislativului si convocarea alegerilor anticipate cu o majoritate de 377 de voturi la 54, intrunind majoritatea necesara de doua treimi.
In urma autodizolvarii, presedintele Lech Kaczynski a revocat 15 dintre cei 22 de ministri ai Cabinetului, numindu-i in functii de secretari de stat. Initial, presedintele Dietei (Camera inferioara a Parlamentului polonez), Ludwik Dorn, anuntase ca toti ministrii au fost revocati din functie.
"Am profitat de posibilitatile pe care ni le ofera Constitutia. Ministrii trebuie sa isi poata continua activitatea", a declarat premierul Jaroslaw Kaczynski, care a confirmat revocarea ministrilor.
Fratii Kaczynski au incercat astfel sa impiedice destituirea ministrilor, asa cum planificase opozitia. Partidul liberal Platforma Civica depusese deja motiuni de neincredere individuale pentru 15 dintre membrii Cabinetului, printre care se numara ministrul de externe, Anna Fotyga, ministrul finantelor Zyta Gilowska, ministrul apararii, Aleksander Szczyglo, si ministrul justitiei, Zbigniew Ziobro. Dupa revocarea celor 15 ministri, presedintele Dietei a eliminat din ordinea de zi motiunile liberale impotriva acestora.
Ministrii revocati urmeaza sa fie renumiti in functie rapid, potrivit premierului polonez. El a afirmat ca ministrii sai - si in special ministrul Finantelor, Zyta Gilowska, si ministrul Justitiei, Zbigniew Ziobro - vor fi reinstalati in functii, pentru ca Polonia are nevoie de reprezentare pe plan extern. Anna Fotyga, prezenta la o reuniune a ministrilor de Externe UE, a fost primul ministru revenit in functie, in cursul noptii de vineri spre sambata, in baza unei decizii a presedintelui Lech Kaczynski. Coalitia de la guvernarea Poloniei s-a destramat in iulie, dupa ce Andrzej Lepper, liderul formatiunii Autoapararea, a fost demis, fiind acuzat ca a primit milioane de dolari pentru a folosi terenuri agricole in scopuri comerciale.
In semn de protest, Lepper a anuntat ca isi va retrage partidul din coalitia de la guvernarea tarii si ca deputatii partidului Autoapararea nu vor mai sustine politicile guvernului. Fara sprijinul Partidului Autoapararea, formatiunea Lege si Justitie aflata la guvernare, care are 155 de parlamentari, a ramas fara majoritatea necesara de 231 de parlamentari. Ca urmare a acestei situatii, fratii Kaczynski au hotarat sa puna capat coalitiei guvernamentale, ramanand fara majoritate parlamentara.
Coalitia guvernamentala poloneza a fost formata in anul 2005, fiind alcatuita din trei formatiuni politice: Lege si Justitie (PiS), Autoapararea (Samoobrova) si Liga Familiilor Poloneze (LPR).
Analistii spun ca alegerile vor fi, de fapt, un referendum la adresa realizarilor administratiei celor doi gemeni Kaczynski.
Sondajele de opinie indica faptul ca scrutinul va fi o cursa stransa intre partidul conservator Lege si Justitie, condus de Jaroslaw Kaczynski, si Platforma Civica a lui Donald Tusk, care pledeaza pentru legaturi mai stranse cu UE.
Jaroslaw Kaczynski a sustinut alegerile anticipate, sperand ca astfel va obtine o majoritate mai consistenta in Parlament. Campania lui electorala se va baza pe faptul ca in timpul guvernarii sale economia a crescut substantial (cu pana la 7,4% in prima parte a anului), iar somajul s-a redus.
Premierul polonez a sustinut mereu ca tara a fost condusa de o retea alcatuita din fosti comunisti, fosti agenti secreti si oameni de afaceri corupti dupa caderea comunismului in 1989. El a castigat alegerile din 2005, promitand ca va ajuta la inlaturarea acestora.
Opozitia va insista asupra relatiilor dificile ale gemenilor cu Uniunea Europeana si - in particular - cu Germania. Ea a acuzat mereu gemenii Kaczynski de abuz in serviciu si de spionaj al adversarilor politici. "Cred ca acest lucru va da oamenilor un sentiment de usurare. Noul parlament va da un guvern mai bun", a declarat liderul formatiunii Platforma Civica, Donald Tusk, dupa votul de autodizolvare.
"Lege si Justitie impreuna cu premierul sau arata steagul alb. Alegerile ofera sansa unui nou si mai bun guvern", a adaugat Tusk.
Analistii economici sustin ca un guvern format din Platforma Civica (PO), care sustine politicile fiscale, va fi benefic pietei financiare. "Ne asteptam ca piata financiara sa reactioneze pozitiv daca PO va forma urmatorul guvern, dar daca PiS va ramane la guvernare, aceasta va ramane aceeasi", a declarat Gyorgy Kovacs de la banca UBS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO