Politică externă

Parvanov, presedintele care conduce pasii Bulgariei in UE

31.10.2006, 17:39 18

Presedintele socialist al Bulgariei Gheorghi Parvanov are privilegiul de a veghea pentru cinci ani de acum inainte pasii Bulgariei in Uniunea Europeana, dupa ce si-a adjudecat, la un scor categoric, un nou mandat in fruntea tarii. El a fost anuntat ieri castigator in cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidentiale.
Parvanov a castigat detasat al doilea tur al alegerilor, devansandu-l categoric pe contracandidatul sau, ultranationalistul Volen Siderov. Comisia Electorala din Bulgaria a anuntat ca, dupa numararea a 99,11% dintre sufragii, presedintele in exercitiu a obtinut 75,9% din voturi, in timp ce Siderov doar 24,1%. Parvanov castigase detasat si in primul tur de scrutin, dar din cauza prezentei scazute la vot (sub 50%) a fost necesara organizarea unui al doilea tur de scrutin.
Actualul presedinte al Bulgariei s-a bucurat de un asemenea sprijin din partea populatiei in primul rand pentru viziunea sa pro-europeana in comparatie cu nationalismul exacerbat al contracandidatului sau. De altfel, Parvanov s-a bucurat si de sprijinul liderilor de la Bruxelles care s-au declarat in favoarea lui.
"Realegerea lui Gheorghi Parvanov este de fapt un referendum pro-european, al cetatenilor bulgari", a declarat primul-ministru bulgar, Sergei Stanishev, pentru cotidianul britanic International Herald Tribune. Este pentru prima data in Bulgaria post-comunista cand un presedinte este reales, iar acesta este un semn ca tara
s-a stabilizat si ca procesul de tranzitie a fost incheiat, sustin unii analisti de la Sofia.
Campania lui Parvanov nu a fost lipsita de subiecte controversate. In cursul verii, el a declarat ca a lucrat, o scurta perioada, pentru fostele servicii secrete comuniste, scriind o recenzie a unei carti, in beneficiul unei persoane despre care a aflat ulterior ca este agent. Un ziarist de televiziune, demis dupa ce l-a acuzat pe Parvanov ca ascunde existenta unui apartament aflat in proprietatea sa, a declarat ca presedintele bulgar este cel care a determinat demiterea lui. Presa bulgara a fost scandalizata de aceasta dezvaluire, insa Parvanov a afirmat ca si-a declarat deja public toate bunurile. "A fost foarte daunator pentru campania mea (...), dar nu pot influenta un canal de televiziune privat", a spus el.
Cariera politica a lui Gheorghi Parvanov a inceput in 1981, cand s-a inscris in Partidului Comunist Bulgar care dupa 1989 a devenit Partidul Socialist Bulgar (BSP). Din 1994 Parvanov a fost membru al Parlamentului bulgar pana in 2001, cand a fost ales presedinte. A castigat primul mandat cu un program centrat asupra somerilor, oamenilor saraci si dezavantajati ai Bulgariei, promitand in acelasi timp sa puna capat coruptiei si mafiei bulgare, renumita pentru asasinatele sale.
In timpul primului sau mandat Bulgaria a aderat la Alianta Nord-Atlantica in 2005, a participat pana la sfarsitul aceluiasi an la campania militara din Irak, a fost admisa de curand alaturi de Romania in Uniunea Europeana si a semnat anul acesta o intelegere prin care permite Statelor Unite sa isi amplaseze trei baze militare pe teritoriul sau. Presedintele a fost atacat, sub aceste aspecte, de Volen Siderov, care respingea apropierea de Alianta Nord-Atlantica si amplasarea bazelor americane si aprecia ca guvernul a negociat gresit aderarea la UE. Siderov dorea in special renegocierea inchiderii prevazute pentru sfarsitul anului 2006 a doua reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, sub presiunea Bruxellesului care le considera periculoase.
Gheorghi Parvanov este considerat de multi bulgari arhitectul actualei coalitii de guvernare si cel care a reusit sa mentina, de la alegerile din 2005, coeziunea aliantei dintre socialisti, forte de centru si un partid al etnicilor turci.
Analistii politici apreciaza ca el si-a extins influenta dincolo de prerogativele sale in principal ceremoniale, numind diferite personalitati la conducerea unor institutii importante, cum sunt serviciile secrete sau organismul de supraveghere a presei. "A acumulat putere in mod tacut si s-a dovedit a fi un politician destul de iscusit", afirma Ognian Sentov, directorul Centrului pentru studiul democratiei din Sofia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO