Politică externă

Perioada de gratie a lui Obama a trecut

27.04.2009, 19:08 17

Primele 100 de zile pentru Barack Obama la Casa Alba au fost "un fleac". A fost usor pana acum sa dai vina pe administratia republicana, dupa cum sustine John King, analist la CNN. Ce se va intampla insa cu urmatoarele 100 de zile va fi esential, sustine el.

"Sa dai vina pe George W. Bush in primele 100 de zile de mandat a fost usor si foarte credibil. Insa asta nu va mai merge si in urmatoarele 100 de zile", a scris King.
Saptamana aceasta Barack Obama face 100 de zile la Casa Alba, dupa ce a fost investit in urma unei ceremonii fastuoase la care au participat 2 milioane de americani - un Bucuresti inghesuit in cateva zeci de hectare. Un zeu pentru unii, un socialist pentru altii.
Primele 100 de zile de mandat ale lui Barack Obama au fost marcate de planul sau de a redresa economia, precum si de o atitudine mai "calma" in politica externa a Statelor Unite ale Americii, decizii ce au schimbat directia in care a fost indreptata tara in timpul predecesorului sau, George W. Bush.
Obama (47 de ani) a venit la putere in timpul celei mai mari crize din anii '30 incoace. Problemele acute pe care le are de rezolvat trimit cu gandul la predecesorii sai Franklin Roosevelt in timpul Marii Crize si Abraham Lincoln, care s-a confruntat cu Razboiul Civil.
 
Diferenta fata de George W. Bush
Spre deosebire de George W. Bush, Obama, instalat in functie la 20 ianuarie, se concentreaza mai mult pe razboiul din Afganistan si a autorizat finantarea cercetarii in domeniul celulelor stem. De asemenea, actualul lider de la Casa Alba doreste ca statul sa se implice mai mult in reformarea sistemului national de sanatate, in timp ce Bush a facut pasi mici in acest domeniu si i-a lasat pe americani sa-si cumpere individual asigurari de sanatate.
Analistii considera ca diferenta dintre cei doi este marcata nu numai de culoarea politica (Obama e democrat, iar Bush republican - n.n.), dar si de felul lor de a fi. Barack Obama, cel care a fost in campania electorala drept un candidat al schimbarii, este personajul politic exotic, un avocat afro-american din Chicago, iar predecesorul sau era tipul fermierului din Texas.
 
Masuri luate pentru redresarea economiei
Cea mai mare sarcina pe care Obama o are este scoaterea tarii din criza economica, avand un plan foarte ambitios pentru asta. In legatura cu acest subiect, cea mai mare realizare citata de Casa Alba pana in prezent este planul de stimulare economica in valoare de 787 de miliarde de dolari aprobat in luna februarie de Congres.
Barack Obama a anuntat masuri noi de reglementare stricta a Wall Street-ului si a promis cheltuirea eficienta a banilor publici. Un exemplu a fost inghetarea salariilor de la Casa Alba, el argumentand ca "oficialii trebuie sa stranga cureaua", asa cum fac milioane de familii americane.
Congresul discuta in aceste zile aprobarea bugetului de 3.600 mld. dolari pentru anul 2010 elaborat de administratia de la Casa Alba.
 
Obama, popular in ciuda situatiei economice dificile
Cu toate acestea insa, in ciuda unui deficit bugetar de 1.800 de miliarde dolari si al unui somaj de 8,5% (luna trecuta), Obama se bucura de o larga sustinere din partea americanilor. Potrivit unui ultim sondaj al Pew Research Center, 73% dintre americani sustin politicile actualului presedinte democrat si considera ca Obama a mostenit de la fosta administratie actuala situatie economica.
Odata cu venirea lui Obama la Casa Alba, tonul Statelor Unite pe plan international s-a domolit, si astfel s-a trecut de la o centrare masiva pe razboiul din Irak la concentrarea pe lupta impotriva talibanilor din Afganistan. S-a renuntat de asemenea la sintagma "razboi impotriva terorii" lansata de George W. Bush in 2001.
Tot in primele sale 100 de zile la Casa Alba, Obama si-a facut debutul pe scena politica europeana, unde a mers la inceputul lunii la mai multe summit-ul importante precum G20 (grupul celor mai industrializate state ale lumii si al economiilor emergente) sau cel al NATO.
Unul dintre primele decrete semnate de Obama a fost cel pentru inchiderea controversatei inchisori de la Guantanamo, unde sunt detinuti suspectii de terorism.
De asemenea, o decizie foarte controversata a lui Obama a fost de a publica notele cu privire la metodele de interogare a presupusilor teroristi (printre acestea si criticata simulare a inecului), folosite de CIA in timpul predecesorului sau George W. Bush. El nu a exclus posibilitatea anchetarii celor care au fost implicati in folosirea acestor tehnici.
 
Ce a reusit pana acum
 
  • adoptarea unui plan de stimulare economica in valoare de 787 de miliarde de dolari
  • propunerea unui buget de 3.600 de miliarde de dolari pentru anul 2010 (dezbatut in prezent de Congres)
  • publicarea notelor cu privire la metodele de interogare a presupusilor teroristi, folosite de CIA
  • trecerea de la centrarea masiva pe razboiul din Irak la concentrarea pe lupta impotriva talibanilor din Afganistan
  • autorizarea finantarii cercetarii in domeniul celulelor stem
  • semnarea decretului pentru inchiderea inchisorii Guantanamo
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO