Politică externă

Portugalia vrea un nou tratat european pana in octombrie

12.07.2007, 20:57 11

Portugalia, care asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, dinamizeaza discutiile despre Tratatul European, cu intentia de a bloca orice incercare din partea Poloniei de a redeschide negocierile pe tema sistemului de vot din institutiile comunitare.
"Este cel mai bine sa profitam de conjunctura politica. Ne miscam rapid", le-a spus, ieri, premierul portughez, Jose Socrates. Premierul portughez a vorbit ieri europarlamentarilor despre prioritatile Portugaliei in cele sase luni in care va asigura presedintia UE.
O prima discutie asupra proiectului de tratat va avea loc la sfarsitul acestei luni intre ministrii de externe si juristi. Ministrii vor evalua progresele la inceputul lunii septembrie, urmand ca documentul sa fie definitivat la summit-ul de la Lisabona din 18-19 octombrie, a continuat el.
In celalalt colt al Europei, premierul polonez Jaroslaw Kaczynski are insa alta viziune despre modul de desfasurare al discutiilor, iritandu-i din nou pe oficialii europeni. Kaczynski este deja privit ca oaia neagra a UE dupa ce la inceputul lui iunie a blocat discutiile privind tratatul constitutional, nemultumit de noul sistem de vot - in functie de numarul populatiei - si nu a vrut sa cedeze pana nu a obtinut o amanare in privinta aplicarii acestuia pana in 2014, cu o perioada de gratie de 3 ani. Jaroslaw Kaczynski sustine ca la summit-ul de la Bruxelles din vara a obtinut si mentinerea in noul tratat a posibilitatii ca unele decizii, care nu pot fi luate prin consens, sa fie amanate cu doi ani de zile, desi oficialii UE il contrazic vehement.
Mai multi responsabili de la Bruxelles au explicat ca mandatul stipuleaza clar ca amanarea are loc numai pana la viitorul summit al UE, respectiv cel mult patru luni.
Kaczynski a promis ca va redeschide acest subiect cu ocazia negocierilor de la sfarsitul lui iunie, ceea ce va insemna, foarte probabil, o noua blocare a discutiilor. Liderii UE au avertizat Varsovia, care a incercat sa recurga la tactici stranii de negociere si la retorica antigermana atat inainte cat si in cursul summit-ului din iunie, sa nu incerce sa renegocieze compromisul stabilit dupa discutii complexe.
"Un lucru imi este cert: misiunea noastra nu este schimbarea mandatului, ci transformarea mandatului intr-un tratat", a precizat Socrates. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a enuntat un mesaj similar. "Vom da semnalul gresit daca vom incerca sa renegociem mandatul cu care toata lumea a fost de acord." "N-ar trebui sa uitam ca a fost foarte dificil sa se ajunga la un acord. Comisia sprijina intentia presedintiei portugheze de a realiza o Conferinta Interguvernamentala concentrata, rapida, cu un rezultat in octombrie, insa va fi vigilenta in a asigura ca mandatul va decurge asa cum s-a stabilit", a intarit el.
Jose Socrates, care i-a succedat in functia de premier al Portugaliei lui Jose Manuel Dur?o Barroso, dupa ce acesta a fost desemnat presedinte al Comisiei Europene, a vorbit si despre alte prioritati ale presedintiei portugheze in fata parlamentarilor europeni. A doua prioritate dupa tratat este un "upgrade" al strategiei Lisabona, pentru a fi aprobata de presedintia slovena a Uniunii la inceputul anului 2008. Domeniile-cheie vor fi piata interna, crearea locurilor de munca, energia si politica de mediu.
"Aici, Europa trebuie sa urmareasca un singur obiectiv: sa-si mentina rolul de lider in asigurarea protectiei mediului si in special in contracararea schimbarilor climatice", a spus el. De asemenea, Socrates a vorbit despre crarea de locuri de munca sigure, de sisteme durabile de pensii si de asigurarea unor reforme in piata muncii combinate cu protectia lucratorilor.
Barroso l-a laudat pe Socrates pentru agenda celor sase luni: este "ambitioasa si solicitanta" si a vorbit despre rezultatele pozitive ale strategiei de la Lisabona. "Numarul somerilor din Uniunea Europeana a scazut cu 10 milioane, iar nivelul angajarilor femeilor a sporit cu 50%.
Cercetarea este importanta si este clar legata de cresterea economica. Acesta este motivul pentru care ar trebui salutata prioritatea acordata Institutului European al Tehnologiei si luptei impotriva schimbarilor climatice", a spus presedintele CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO