Politică externă

Presedintele Ucrainei propune un guvern de uniune nationala

04.10.2007, 18:42 14

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko s-a pronuntat ieri in favoarea formarii unei mari coalitii intre prooccidentali si prorusi, dupa alegerile legislative anticipate de duminica.
"Desemnez Partidul Regiunilor (prorus - n.n.), Blocul Iulia Timosenko si Ucraina Noastra (prooccidentali - n.n.), precum si alti castigatori ai alegerilor sa inceapa negocierilor preliminare pentru formarea unei majoritati parlamentare si a unui guvern", a declarat Iuscenko
intr-o declaratie difuzata de televiziune.
Presedintele Ucrainei isi anuntase ieri la pranz un discurs pe care l-a amanat de mai multe ori. Toata lumea se astepta ca el sa o anunte pe Iulian Timosenko in fruntea guvernului, dar seful statului ucrainean a spus altceva: "Nu am decat un singur obiectiv: Ucraina trebuie sa iasa unita din aceste alegeri". Timosenko a respins propunerea.
Partidele proocidentale (Blocul Timosenko si partidul presedintelui Ucraina Noastra) au obtinut 44,9% din voturi, in vreme ce partidele proruse (Partidul Regiunilor si mai multi aliati mici) au obtinut 43,6% din voturi. Asadar, nici una dintre parti nu are 50% pentru a forma o majoritate.
Premierul prorus Viktor Ianukovici a salutat propunerea presedintelui privind formarea unei mari coalitii.
Cu doar cateva ore inainte, in urma unei intalniri cu presedintele ucrainean, Iulia Timosenko isi exprimase ingrijorarea in privinta fraudarii alegerilor. "Se pare ca sunt comise acte ilegale pentru a submina procesul democratic si a falsifica rezultatele alegerilor", a declarat ea.
Timosenko a acuzat intarzierile prea mari in numararea voturilor, in estul si sudul tarii, si o incercare concertata de a imbunatati rezultatele Partidului Regiunilor si ale Partidului Socialist.
George Targamadze si Levan Tarhnisvili, presedintii echipei de observatori din Georgia, au raportat dovezi privind fraudarea alegerilor in orasul Donetk in favoarea Partidului Socialist si a Partidului Regiunilor.


Gazprom intra in joc
Gazprom a avertizat Uniunea Europeana asupra unei potentiale intreruperi a livrarilor de gaz catre Ucraina, principalul intermediar al exporturilor de gaze naturale rusesti catre Rusia. Aparent fara a avea legatura cu alegerile din Ucraina, grupul rus a anuntat ca va sista furnizarea de gaze catre aceasta tara, daca Kievul nu va accepta plata cat mai rapida a datoriei de 1,3 miliarde de dolari pentru livrarile anterioare. Ministrul ucrainean al energiei a plecat ieri la Moscova, pentru discutii cu reprezentantii Gazprom, in legatura cu disputa privind datoriile ucrainene fata de compania rusa, iar premierul Viktor Ianukovici a anuntat, tot ieri, ca intentioneaza si el sa viziteze Rusia in curand. Ucraina s-a angajat ieri sa plateasca datoria catre Rusia pentru a evita reducerea livrarilor de gaze si pentru a garanta stabilitatea livrarilor catre Europa, potrivit prim-vicepremierului rus Dmitri Medvedev, citat de agentiile de presa locale. "Am ajuns la un acord pentru evitarea unor astfel de probleme in viitor", a spus Medvedev (care mai ocupa si pozitia de presedinte al Gazprom) dupa intalnirea cu ministrul ungar al energiei, Iuri Boiko. Gazprom furnizeaza Europei un sfert din necesarul de gaze prin Ucraina si Belarus, iar disputele anterioare cu cele doua tari au determinat reduceri ale livrarilor de gaz catre Europa. Comisia Europeana a apreciat ieri ca Garzprom este un partener de incredere si a salutat decizia grupului de a notifica UE intentia de a intrerupe furnizarea de gaze catre Ucraina. Grupul rus vinde in prezent Ucrainei gaze la pretul de 130 de dolari pentru o mie de metri cubi, adica aproximativ la jumatatea pretului de export pentru Europa. Partile trebuie sa stabileasca pretul pentru anul 2008. "Se pare ca se vor repeta discutiile dure legate de pret din anii trecuti", a afirmat Artiom Koncin de la firma de brokeraj Aton din Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO