Politică externă

Presedintii anti-Rusia

14.08.2008, 21:12 14

Timpul dominatiei ruse "a trecut" in Georgia, a declarat ieri presedintele polonez Lech Kaczynski, adresandu-se unei multimi formate din georgieni, alaturi de presedintele ucrainean si de liderii tarilor baltice, care au sosit la Tbilisi pentru a-l sustine pe presedintele Mihail Saakasvili.
"Pentru prima oara dupa mult timp, vecinii nostri ne-au aratat o fata pe care o cunoastem de secole. Acesti vecini afirma ca popoarele din jurul lor trebuie sa li se supuna. Noi spunem: 'Nu'", a adaugat Kaczynski. Presedintele polonez a fost insotit de omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, de cel eston, Toomas Hendrik Ilves, de cel lituanian, Valdas Adamkus, si de premierul leton, Ivars Godmanis. Cei cinci lideri ai fostelor tari comuniste au sosit marti seara la Tbilisi, in timp ce seful statului francez, Nicolas Sarkozy, presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, si omologul sau georgian, Mihail Saakasvili, discutau despre modalitatile de a ajunge la un acord de incetare a focului. Subiectul a fost abordat anterior la Moscova, in cadrul unei intalniri cu liderii rusi.
Presedintele Poloniei a criticat totodata planul de pace propus de Sarkozy Georgiei. "Am auzit vorbindu-se de conditiile de suspendare a operatiunilor, dar niciun cuvant despre integritatea teritoriala a Georgiei", a spus Lech Kaczynski. "Acest lucru trebuie mentionat. Este o incalcare a regulilor care au stat la baza pacii in Europa zeci de ani. Nu poti incalca aceste reguli", a adaugat liderul polonez. "Am parcurs mii de kilometri pentru a arata poporului georgian solidaritatea noastra", a declarat presedintele ucrainean Viktor Iuscenko. "Stiam ca astazi trebuie sa fim aici: aveti dreptul sa fiti liberi, dreptul sa fiti independenti", a adaugat el.
Cei cinci lideri, care au sosit impreuna, cu avionul, la Gandja, in Azerbaidjan, din motive de securitate, si care au parcurs cu masina cei 200 de kilometri care ii desparteau de Tbilisi, au participat la o mare adunare organizata in fata Parlamentului georgian. Tari care apartin UE, Polonia si cele trei state baltice, care s-au aflat in sfera de influenta a Moscovei timp de 50 de ani, militeaza pentru o pozitie dura fata de Rusia. Intr-o declaratie comuna, presedintii celor patru state au acuzat sambata Rusia ca ar conduce o "politica imperialista".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO