Politică externă

Putin a aprobat componenta noului guvern rus

26.09.2007, 18:07 17

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acceptat la inceputul saptamanii, componenta noului Cabinet prezentata de proaspatul premier Viktor Zubkov.
Remanierea guvernamentala a avut loc in urma demisiei din functia de premier a lui Mihail Fradkov, in urma careia Putin l-a numit premier pe Zubkov, un necunoscut pe scena politica a Rusiei, aliat al presedintelui rus.
Schimbarile din cadrul Guvernului, facute la 12 zile de la numirea noului premier si cu doua luni inainte de alegerile legislative de pe 2 decembrie, au fost insa reduse.
Astfel, doar ministrul economiei, al sanatatii si cel al dezvoltarii regionale au fost inlocuiti dintr-un total de 23 de fotolii ministeriale, iar majoritatea figurilor importante din Guvern si-au pastrat postul. Principala schimbare a fost promovarea in functia de vicepremier a ministrului de finante, Aleksei Kudrin, un liberal cu reputatia de bun gestionar. Kudrin si-a pastrat de asemenea portofoliul de ministru de finante. Cei doi prim-vicepremieri, Dmitri Medvedev si Serghei Ivanov, considerati potentiali succesori ai presedintelui Putin, isi mentin functiile.
Gherman Gref, ministrul dezvoltarii economice, care voia sa paraseasca scena politica din Rusia de ceva timp, a fost inlocuit de o veche colaboratoare, Elvira Nabiulina. Evgheni Iasin, directorul Inaltei Scoli de Economie de la Moscova, a declarat pentru agentia Interfax ca ideile lui Nabiulina erau foarte apropiate de cele ale lui Gref, "un liberal expert in reformele economice si in cresterea eficientei economice".
Tatiana Golikova a fost numita ministru al sanatatii si Dmitri Kozak, reprezentantul special al presedintelui pentru sudul Rusiei, a devenit ministrul dezvoltarii regionale.
Ministrul apararii, Anatoli Serdiukov, care a demisionat saptamana trecuta din cauza legaturilor de rudenie cu noul premier, Viktor Zubkov, a fost reinstalat in functie, presedintele Vladimir Putin refuzandu-i demisia. Serdiukov este ginerele lui Zubkov.
In urma schimbarii a numai trei ministri, presa rusa a considerat ca Putin, care se pregateste sa se retraga din functie dupa doua mandate consecutive, a vizat mentinerea stabilitatii.
"Autoritatile nu au indraznit sa schimbe radical structura guvernului, deoarece pastreaza amintirea unei schimbari radicale a administratiei, in 2004, care a paralizat guvernul timp de un semestru", a apreciat cotidianul Vedomosti.
In ceea ce priveste numirea lui Kudrin in functia de vicepremier, cotidianul rus a scris ca pietele au reactionat foarte bine si arata ca Guvernul continua sa se concentreze asuprea stabilitatii macroeconomice.
Unii analisti au criticat o remaniere atat de limitata, dupa 12 zile de tergiversari.
"Putin a asteptat doua saptamani de cand a demis guvernul lui Mihail Fradkov, pentru a decide, in cele din urma, sa lase guvernul neschimbat. Nu mai ramane decat de ghicit ce schimbare radicala a fost respinsa de Vladimir Putin", a scris publicatia Kommersant.
Presedintele Putin, invitat la o emisiune de televiziune, a laudat noul Guvern, afirmand ca precedentul era distrat de alegerile parlamentare din decembrie si de cele prezidentiale din martie 2008.
"Nu trebuie doar sa mentinem stabilitatea, dar trebuie sa realizam si planurile nostre strategice", a declarat presedintele Rusiei.
Faptul ca cei doi prim-vicepremieri si-au pastrat functiile a fost vazut ca o garantie a sanselor acestora la alegerile prezidentiale din martie anul viitor, chiar daca Zubkov nu a exclus o posibila candidatura la alegeri. Pe langa acestia, omul de afaceri Serghei Nariskin, presedintele Unified Shipbuilding Corporation, este un alt favorit la alegeri.
Analistii rusi au comentat de-a lungul timpului ca presedintele Putin doreste sa lase in urma sa un om slab pe care sa-l poata manevra dupa ce mandatul sau se va termina, iar numirea lui Zubkov in fruntea Guvernului a fost vazut ca un pas important in acest demers. Un transfer de putere asemanator s-a mai intamplat odata in 1999, cand fostul presedinte Boris Eltin l-a numit pe Putin premier, iar la cateva luni acesta a devenit presedinte. Zubkov (65 de ani) a fost director al Departamentului Federal de Supraveghere Financiara a Federatiei Ruse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO