Politică externă

Putin la summit-ul NATO. De la zambete la acuzatii

07.04.2008, 18:51 15

Extinderea NATO nu aduce dupa sine democratizarea, a sustinut presedintele rus Vladimir Putin in a treia zi a summit-ului NATO. Cine spune acest lucru? Tocmai omul care a fost adesea criticat ca incalca drepturile omului si conduce o tara in care libertatea cuvantului este de multe ori pusa sub semnul intrebarii.
"E o teza ciudata sa credem ca, daca o tara e membra a NATO, este si democratica, si daca nu este, atunci e nedemocratica. Spre exemplu, Ucraina, care daca nu a fost primita in Planul de Actiune pentru Aderare, nu inseamna ca nu este o democratie", a subliniat Vladimir Putin.
Degajat, sigur pe el, Putin a intrat in Sala Rosseti a Palatului Parlamentului pentru o conferinta de presa, spre surprinderea jurnalistilor care il asteptau pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
"Tarul" s-a apropiat zambind de microfon in aplauzele jurnalistilor rusi din primele randuri, semn al surprizei create de aparitia neasteptata a acestuia. Chiar si asa, niciun sef de stat prezent la summit nu a fost aplaudat.
Cel mai asteptat om la summit a inceput imediat sa vorbeasca, fara sa astepte semnul purtatorului sau de cuvant. Imediat ce a rostit primul cuvant toti cei aproape 1.000 de jurnalisti au inceput sa noteze. Indiferent de unde s-a aflat, pe scaune, pe scari sau chiar in picioare, toti notau fiecare vorba a presedintelui rus.
Dupa o serie de multumiri pentru autoritatile romane, atmosfera distinsa a luat sfarsit, odata cu acuzele aduse Aliantei Nord-Atlantice. "Securitatea nationala nu poate fi construita pe promisiuni", a declarat Putin, referindu-se la asigurarile Aliantei ca extinderea NATO nu este o amenintare la adresa securitatii Rusiei. Serios si cu degetul indreptat amenintator, liderul rus a argumentat ca la asigurarea securitatii dintr-o zona trebuie sa participe toti ceilalti actori geostrategici.
Dupa discurs, au urmat intrebarile jurnalistilor, cele mai multe fiind puse de rusi. Intrebat de extinderea NATO si de procesul democratic pe care o reprezinta aceasta, Putin a pus punctul pe i intr-o dezbatere care macina in prezent opinia publica: care este scopul NATO in prezent? Cu fata sa aspra caracteristica, Putin a argumentat ca atat in lupta impotriva terorismului, a proliferarii armelor de distrugere in masa, dar si in Afganistan, NATO nu ar putea face nimic fara Rusia, care este un partener de nadejde.
Ultima intrebare a facut trecerea din nou la atmosfera degajata de la inceput. Usurare sau parere de rau ca al doilea mandat se incheie luna viitoare? "Astept momentul cand povara de responsabilitati sa treaca pe umerii unui alt om", a declarat zambind Putin. El a avut grija ca inainte sa incheie sa-l laude pe succesorul sau, Dmitri Medvedev.
Fiind la ultima sa mare conferinta inainte de a preda stafeta presedintiei, Putin a multumit jurnalistilor ca au acordat Rusiei un loc atat de important de-a lungul ultimilor ani. Acestia au fost, dupa spusele sefului de stat rus, "de renastere, ca stat independent, cu o pozitie proprie a Federatiei Ruse". La finalul conferintei, zambetul s-a intors pe fata lui Putin, care a plecat in aplauzele acelorasi jurnalisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO