Politică externă

Putin vorbeste de razboiul nuclear inainte de summit-ul G8

05.06.2007, 19:22 14

Presedintele rus Vladimir Putin spune ca este singurul democrat autentic din lume, intr-un interviu aparut, ieri, in opt publicatii din statele membre ale G8, cu doua zile inainte de debutul summit-ului de la Heiligendamn, Germania.
Putin argumenteaza aceasta afirmatie vorbind despre "tiranii" din Vest si despre insistenta "nejustificata" a americanilor de a instala scutul antiracheta si de a-si instala noi baze militare in sud-estul Europei.
"Tragedia este ca sunt singurul democrat veritabil din lume. Vedeti ce se intampla in America de Nord. Sunt numai orori: torturi, persoane fara adapost, Guantanamo, detentii fara proces si fara ancheta... Vedeti ce se intampla in Europa: violente impotriva manifestantilor, utilizarea gloantelor de cauciuc, a gazelor lacrimogene intr-o capitala, uciderea manifestantilor in alta", a spus Putin, facand aluzie la protestele fata de summit-ul G8 din Germania si la moartea unui rus la Tallin, cu ocazia scandalului monumentului sovietic. Autocaracterizarea pe care si-a facut-o Putin vine in completarea unei declaratii controversate a fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care a spus despre actualul lider de la Kremlin ca este "un democrat autentic". Despre regimul lui Putin, majoritatea analistilor spun ca este mai degraba autoritar, cu o economie centralizata si remarca faptul ca presa nu este libera. Mesajul transmis ieri de Putin a fost clar: "Daca SUA isi plaseaza o parte din potentialul lor nuclear in Europa si ne vor ameninta, atunci noi vom fi nevoiti sa raspundem si astfel probabilitatea unui razboi nuclear va creste".
Declaratia lui Putin pune presiune pe relatiile si asa tensionate intre Kremlin si administratia americana din cauza scutului american antiracheta, despre care presedintele rus a spus ca va transforma Europa intr-un butoi cu pulbere.
In interviul publicat ieri, Putin a reluat acuzatiile. "Noi ne-am dus arsenalul dincolo de Urali, am redus fortele armate la 300.000 de militari. Si ce avem in schimb? Vedem ca estul Europei este intesat cu noi echipamente militare, ca sunt doua noi baze in Bulgaria si Romania, un sistem radar in Cehia si unul de rachete in Polonia", a spus presedintele rus. El sustine ca americanii nu au argumente pentru a se pozitiona in Est si a contracarat astfel un potential atac nuclear din partea Iranului, pentru ca, spune el, Iranul nu detine arma nucleara. In replica, presedintele american George W. Bush, i-a atras atentia lui Putin ca risca sa dea nastere unui nou razboi rece.
Conflictul ruso-american este, asadar, de natura sa anticipeze un esec al summit-ului G8 de la Heiligendamn, insa noul presedinte francez Nicolas Sarkozy insista pentru "discutii aprofundate" pentru a elimina "ingrijorarea" Rusiei privind planul amplasarii elementelor antiracheta in Europa de Est. "Proiectul american, atat cat ne-a fost prezentat, nu pare sa afecteze relatia dintre Statele Unite si Rusia. Proliferarea rachetelor balistice este o problema foarte importanta, in special in Orientul Mijlociu", a declarat Jean-Baptiste Mattei, purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe. "Statele Unite au initiat un dialog aprofundat cu Rusia pe aceasta tema si intelegem ca intentioneaza sa continue acest dialog. Proiectul trebuie discutat atat la nivel bilateral, cat si in cadrul NATO sau al reuniunilor NATO-Rusia", a spus purtatorul de cuvant.
Insa nu doar problema scutului american antiracheta este in masura sa blocheze discutiile dintre cei opt lideri mondiali (SUA, Japonia, Canada, Germania, Italia, Franta, Marea Britanie si Rusia), ci si proaspatul conflict dintre Rusia si Marea Britania, care a cerut extradarea lui Andrei Lugovoi, acuzat de uciderea fostului agent KGB Alexandr Litvinenko. Putin sustine ca solicitarea britanicilor de a-l extrada pe Lugovoi este un "nonsens". "Nu conteaza din ce unghi ne uitam la aceasta problema, este o prostie, un nonsens", a spus presedintele rus, care a admis ca, "in teorie", solicitarea britanicilor ar putea fi acceptata, insa pentru aceasta este nevoie de amendarea Constitutiei, insistand ca autoritatile ruse au anchetat cazul si nu au gasit temei pentru a trimite dosarul in instanta. Seful statului rus a afirmat ca autoritatile din Marea Britanie "nu au venit cu niciun argument temeinic care sa justifice modificarea Constitutiei ruse, care interzice extradarea". "Competenta lor este sub semnul intrebarii, procurorii ar trebui sa lucreze la parlament sau la ziare, pentru ca cererea de extradare nu este altceva decat o un gest politic", a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO