Politică externă

Reformele lui Putin scot pensionarii in strada

13.01.2005, 00:00 20

Sute de pensionari rusi, precum si o serie de oameni care se pot inscrie intre asistatii statului paternalist au demonstrat impotriva reformelor economice impuse de presedintele rus, Vladimir Putin, nemultumiti ca o serie de facilitati cu care s-au intretinut pana de curand au fost desfiintate.
Intre cele mai importante se numara transportul gratuit pe mijloacele de transport in comun, medicamente fara bani, facturi mai mici decat restul populatiei la electricitate si gaz.
Aceasta lege a fost introdusa de Vladimir Putin in vara trecuta, ea a intrat insa in vigoare la inceputul anului. Oamenii au iesit abia acum in strada pentru ca abia acum s-a terminat vacanta de Craciun in Rusia (aici este valabil calendarul iulian).
Astfel, pensionarii, politistii si militarii s-au trezit ca trebuie sa plateasca orice calatorie a lor cu trenul sau alte mijloace de transport in comun sau ca trebuie sa plateasca facturile la gaze si lumina pe cat consuma. In Moscova ei au luat cu asalt soseaua care face legatura dintre capitala si principalul aeroport al tarii, pe care au si blocat-o.
Reformele economice pe care Putin le-a introdus trebuie sa fie acceptate in primul rand de mentalitatea oamenilor. La Kaliningrad, de pilda, (enclava rusa intre Tarile Baltice), politistii au refuzat sa-si cumpere bilete de autobuz si, in plus, i-au amenintat cu pistoalele din dotare pe soferii acestora.
In mai multe locuri din aceasta tara au fost organizate proteste. Partidul Comunist i-a sustinut pe pensionarii din Samara, care au blocat o artera principala a orasului, in timp ce in orasul Toliati, unde se afla un sediul central al fabricii de automobile Lada, au intrat peste primar, in birou.
La momentul la care a fost adoptata legea, guvernul a promis ca in schimbul acestor beneficii taiate vor fi acordate compensatii banesti. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO