Politică externă

Republicanii mizeaza pe discretie in desemnarea succesorului lui George W. Bush

23.11.2007, 18:24 13

Prezidentiabilii partidului republican prefera sa-i lase pe democrati sa fie vioara intai a campaniei pentru desemnarea candidatului la alegerile pentru Casa Alba din 2008. Democratii sunt cei care au cheltuit cei mai multi bani, democratii sunt cei care au participat la dezbatere pe YouTube, democratii duc un razboi fratricid, este mesajul subliminal al campaniei republicanilor, care continua sa-l lase pe presedintele SUA George W. Bush sa fie paratrasnetul criticilor.
De altfel, daca citesti ziarele americane, republicanii nu par a fi in campanie, atat de captivanta a devenit cursa democratilor. Campania republicanilor este ceea ce analistii numesc "asteptatul la cotitura", adica epuizarea democratilor, care s-au lansat intr-o campanie de o anvergura fara precedent si "disecarea" prezidentiabilului democrat dupa desemnarea lui anul viitor, fie ca este vorba de Clinton, fie ca este vorba de Obama, in infruntarile directe din campania din 2008.
Pe de alta parte, a fost speculata si o criza a oamenilor in Partidul Republican. In mod traditional, partidul care are presedintele in functie il desemneaza ca succesor pe vicepresedinte, insa Dick Cheney, de numele caruia au fost legate mai multe scandaluri cu privire la razboiul din Irak, a anuntat ca nu va candida. Au ramas, asadar, sa tina sus blazonul lui "Great Old Party" fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani, senatorul John McCain, senatorul Mitt Romney si actorul Fred Johnson.

John McCain (71 de ani) - Partidul Republican
Este senator republican de Arizona din 1986. A fost reprezentant al acestui stat in Camera Reprezentantilor intre 1983 si 1986.
Este casatorit si are sapte copii.
A absolvit Academia navala americana in 1958.

Fred Thompson (65 de ani) - Partidul Republican
A fost senator de Tennessee intre 1994 si 2003. A fost avocat, comentator de radio si actor. A jucat in serialul "Lege si Ordine".
A absolvit Universitatea de stat din Memphis.
Este casatorit pentru a doua oara si are patru copii.

Rudolph Giuliani (63 de ani) - Partidul Republican
Este presedinte al firmei de consultanta Giuliani Partners din 2002 si este partener al firmei de avocatura Bracewell& Giuliani. A fost primar al New York-ului intre 1994 si 2001.
Este casatorit pentru a treia oara si are doi copii.
A absolvit facultatea de drept la New York.

Mitt Romney (60 de ani) - Partidul Republican
Este guvernator al statului Massachusetts din 2003. A fost presedinte al comitetului de organizare al Olimpiadei de Iarna din Salt Lake City.
A absolvit Uniuversitatea Harvard si are un MBA.
Este casatorit si are cinci copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO