Politică externă

Revolutie la Chisinau. Acuzatii grave de fraudare a alegerilor

07.04.2009, 16:50 10

Protestele se amplificau aseara cu fiecare moment, manifestantii reusind sa intre in cladirea Parlamentului si sa sparga geamurile sediului presedintiei.

Intr-o actiune ce aminteste de Revolutia Portocalie din Ucraina din 2004 sau de revolutia din Romania din 1989, manifestantii s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale si au scandat lozinci anticomuniste si impotriva presedintelui tarii Vladimir Voronin.
"Jos Parlamentul", "Jos Voronin", puteau fi auzite pe strazile capitalei moldovene. Mai mult, comunicatiile au fost intrerupte la Chisinau, iar telefoanele mobile si site-urile de internet ale posturilor private de televiziune nu mai functionau, fiind oprite de autoritati. Potrivit Unimedia.md, manifestantii au mers la sediul Presedintiei, inconjurat de politisti, in care au aruncat cu oua si pietre si i-au spart mai multe geamuri. Apoi s-au indreptat spre Parlament, in care a intrat si au scos afara o parte a mobilierului si l-a incendiat.
Zeci de politisti si de manifestanti au fost raniti si s-a relatat de catre posturile de televiziune ca o tanara a fost ucisa de politie in timpul confruntarilor.
Ministerul roman de Externe nu a reactionat oficial pana aseara, dar in centrala exista multa ingrijorare, au relatat surse diplomatice sub protectia anonimatului.
Sute de romani au fost impiedicati sa intre in Republica Moldova in zilele de dinaintea alegerilor, iar Chisinaul a sugerat ca Romania incearca sa se implice in campania electoral. Premierul Emil Boc a declarat ieri la postul public de radio ca Romania sustine in continuare procesul de integrare europeana a Republicii Moldova, dar problemele de politica interna tin de suveranitatea statului moldovean.
Alegerile desfasurate duminica trecuta au fost castigate de Partidul Comunist, potrivit rezultatelor oficiale, care a obtinut aproape 50% din voturi.
Imediat dupa aflarea rezultatelor finale, luni, 15.000 de persoane, in mare parte tineri, au manifestat la Chisinau pentru a denunta "falsificarea" rezultatelor alegerilor.
In ciuda protestelor, observatorii internationali care au supravegheat scrutinul au declarat ca acesta s-a incadrat in limitele stabilite de lege.
 
Viitorul Moldovei
"Observatorii internationali nu si-au facut datoria. Este clar ca s-au falsificat alegerile", a declarat pentru ZF istoricul Armand Gosu, expert in zona fostei URSS.
Gosu considera ca principalul pas care trebuie facut in Republica Moldova este sa se reorganizeze alegerile si Partidul Comunist sa lase sa aiba loc o companie electorala corecta.
In ceea ce priveste un viitor drum european al Republicii Moldova, Gosu a argumentat ca mai intai este important ca partea politica a tarii sa fie stabilizata.
"Mai intai, Republica Moldova trebuie sa iasa din mocirla si apoi putem vorbi de un drum european. Daca se va schimba situatia politica si comunistii nu vor mai fi in fruntea tarii, atunci nu va fi greu sa apropiem Republica Moldova de structurile europene. Este o tara mica si nu presupune multe investitii", a mai spus Armand Gosu. "Alegerile au fost fraudate, lucru pe care il intelegem numai daca ne uitam la amploarea manifestatiilor. Viitorul acestei tari este practic de neschimbat fara interventia organismelor internationale. Uniunea Europeana ar fi unul dintre cele mai potrivite astfel de organisme, dar si statele din jur", a declarat pentru ZF Liliana Popescu, profesor la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti. "Practic, ceea ce ce intampla la Chisinau seamana cu maidanul de la Kiev", a adaugat ea, amintind de Revolutia Portocalie din Ucraina din 2004 in care proocidentalii au venit la putere. Popescu a adaugat ca perspectivele europene pentru Republica Moldova sunt indepartate si daca vor ramane la putere comunistii, acestea vor disparea sigur, mai ales ca Voronin a acuzat Romania ca apropie Chisinaul de UE si a discutat numai cu Moscova.
Analistii au apreciat ca mentinerea comunistilor, apropiati Moscovei, afecteaza viitorul european al tarii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO