Politică externă

Romania are asteptari mari de la summit-ul NATO

19.03.2008, 19:57 9

"Sunt increzator ca summit-ul de la Bucuresti va marca un pas important in evolutia Aliantei. Romania, ca tara gazda, are mari asteptari in adoptarea unor decizii, mai ales referitoare la largirea Aliantei si dezvoltarea unor parteneriate cu state care nu sunt membre ale NATO, precum si la alte teme de pe ordinea de zi care se refera la provocarile carora trebuie sa le faca fata tarile NATO", a declarat Melescanu.
Summit-ul de la Bucuresti va fi cel mai mare din istoria Aliantei Nord-Atlantice, la care vor fi prezenti cei mai importanti lideri ai lumii. Pe agenda summit-ului sunt asteptate a fi discutate o serie de evenimente importante, printre acestea aflandu-se si extinderea NATO. Oficialii Aliantei s-au reunit deja pentru a discuta despre viitoarele membre ale NATO, cel mai probabil Croatia, Albania si Macedonia.
Cu toate acestea, viitorul Macedoniei in NATO este incert, avand in vedere ca Grecia a promis ca va bloca aderarea vecinei sale in blocul militar. Tot conflictul se bazeaza pe faptul ca numele Macedoniei coincide cu cel al unei regiuni elene. Federatia Rusa, care se teme pentru siguranta sa, este cel mai mare oponent al extinderii NATO, deoarece are cele mai mari sanse sa ajunga inconjurata de Alianta.
Alte doua state, Ucraina si Georgia, spera sa fie invitate sa adere la NATO in cadrul summit-ului, dar oficialii aliantei le-au dat putine sanse pentru asta. Singurul lucru la care se pot astepta, in opinia acestora, este sa adere la Planul de Actiune pentru Aderare (MAP). Pe ordinea de zi se va afla si Afganistanul. Presedintele american George W. Bush ii va ruga pe liderii prezenti la eveniment, aliati ai SUA in cadrul razboiului impotriva terorismului, sa suplimenteze trupele in aceasta tara pentru o mai mare eficienta a razboiului impotriva terorismului.
Kosovo va reprezenta unul dintre subiectele de mare importanta la summit. Discutia este importanta, deoarece dupa declararea independentei, mai multe regiuni separatiste au cerut recunoasterea independentei (in primul rand Abhazia si Osetia de Sud, teritorii georgiene), desi tarile occidentale au declarat ca nu se va crea un precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO