Politică externă

Rusia, la a cincea generatie de sisteme antiracheta

01.03.2007, 19:01 30

Ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, a anuntat ca Rusia va dezvolta a cincea generatie a sistemului de aparare antiracheta, anunt facut in plina disputa legata de scutul antiracheta dezvoltat de SUA in Europa.
Un nou birou de proiectare a armelor va fi infiintat in cadrul companiei Almaz-Antei pentru a dezvolta un nou sistem antiracheta - care va combina elemente aeriene, antiaeriene si de aparare spatiala - care sa asigure securitatea spatiului aerian rus si, probabil, a eforturilor viitoare de explorare a spatiului. Almaz-Antei, una din cele mai mari companii ruse din domeniul apararii, este specializata in dezvoltarea de sisteme de aparare antiracheta si este renumita pentru sistemele sale de rachete sol-aer de tipul S-300, Pechora-2A, Buk-M1 si Tor-M1. Noile sisteme de rachete S-400, realizate de companie, au intrat in dotarea armatei la sfarsitul anului 2006, iar primul regiment echipat cu acest tip de armament va intra in stare de alerta, incepand cu jumatatea anului 2007, in apropierea Moscovei.
Kremlinul intentioneaza sa investeasca nici mai mult nici mai putin de 189 de miliarde de dolari in decurs de opt ani pentru realizarea ambitiilor sale militare care ar trebui sa depaseasca "performantele armatei sovietice". Intr-un discurs tinut in parlamentul rus la inceputul acestui an, Ivanov anunta ca in 2007 armata va fi inzestrata cu 17 rachete balistice, o crestere substantiala de la cele patru capatate in fiecare din ultimii ani. Conform noului plan, vor fi construite si desfasurate, pana in anul 2015, 34 de rachete Topol-M si unitatile lor de control, alaturi de alte 50 de rachete similare aflate pe lansatoare mobile. Rusia a desfasurat deja mai mult de 40 de rachete Topol-M.
Aceasta demonstratie de forta a Rusiei este finantata cu bani provenind din comertul extrem de profitabil cu petrol si gaze naturale. 2006 a fost pentru Rusia al optulea an consecutiv de crestere economica, inregistrand un procent mediu de 6,7% pe an, cu o crestere a inflatiei sub 10% pentru prima data in ultimii zece ani dupa criza financiara din 1998. Redresarea economica s-a datorat nu doar preturilor mari la petrol si gaze naturale, ci un rol important l-a avut si faptul ca rubla a ramas o unitate monetara relativ ieftina, iar incepand cu 2000, investitiile consistente au contribuit si ele din plin la progresul economic al statului rus. Daca in anul 2001 la capitolul "Securitate nationala" departamentului militar al Rusiei i-au fost alocate doar 214 miliarde de ruble, anul acesta bugetul reprezinta 800 de miliarde de ruble sau 29,6 miliarde de dolari, de patru ori mai mare decat in 2001.
O mare importanta in acest proces este acordat agentiei federale in subordonarea directa a ministrului apararii rus, care se ocupa de achizitia armamentului, a tehnicii militare si speciale, precum si a mijloacelor materiale. Practic, a avut loc unificarea fara precedent a parghiilor de conducere a departamentului militar si a complexului industrial militar si a fost recreat intr-un nou format conglomeratul industrial-militar.
Rusia mai doreste sa creeze un sistem cosmic de recunoastere, comunicatii si retransmisie, topogeodezie, descoperirea locurilor de lansare a rachetelor balistice si de comanda, incheierea constructiei complexelor de lansare "Angara" si "Soiuz-2", restabilirea campului periferic de radiolocatie a sistemului de prevenire a atacurilor cu rachete, imbunatatirea cu 20% a capacitatii de lupta a aviatiei si a trupelor de aparare antiaeriana.
In total, in cadrul noului program de inarmare in armata si in flota, vor fi inlocuite in jur de 45 de procente din tehnica de lupta existenta. Totusi, banii cheltuiti de Rusia pentru sectorul defensiv sunt mult sub nivelul cheltuielilor din anii e80, de la apogeul Razboiului Rece, si reprezinta doar 20% din bugetul armatei SUA.
In 2004, conform Institutului International de Cercetare in domeniul Pacii din Stockholm (SIPRI), pentru prima data de la incheierea razboiului rece, cheltuielile militare globale au depasit fabuloasa suma de un trilion de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO