Politică externă

Rusia recunoaste independenta Osetiei si Abhaziei si pune pe "hold" relatiile cu NATO

27.08.2008, 19:06 14

Moscova a recunoscut ieri independenta Osetiei de sud si Abhaziei, decizie care a nascut furie la Tbilisi si tensiune in cancelariile occidentale.
Anuntul presedintiei ruse a venit la o zi dupa ce Duma de stat a recunoscut independenta celor doua provincii separatiste georgiene si la aproape doua saptamani dupa incheierea conflictului militar dintre Rusia si Georgia.
"Am semnat decretele privind recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Rusia cere si altor state sa ii urmeze exemplul", a declarat Medvedev intr-o declaratie solemna pronuntata la televiziunea rusa. Tot ieri, ambasadorul rus la NATO Dimitri Rogozin a anuntat ca Moscova va suspenda vizitele oficialilor NATO si exercitiile efectuate impreuna cu Alianta Nord-Atlantica. "Nu vor mai avea loc exercitii comune", a declarat Dmitri Rogozin intr-o conferinta de presa, adaugand ca vizita secretarului general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, va fi amanata. Rogozin a precizat ca toate actiunile efectuate in comun cu NATO ar trebui suspendate "cel putin sase luni", subliniind insa ca Rusia a decis ca deocamdata sa mentina cooperarea cu Alianta in Afganistan. Trupele NATO traverseaza in prezent spatiul aerian rusesc pentru facilitarea transporturilor spre Afganistan. Nivelul de cooperare va fi "reexaminat", a spus Rogozin, care este de parere ca centrul de informatii NATO-Rusia de la Moscova va trebui desfiintat.
Autoritatile georgiene au reactionat dur fata de decizia Moscovei. Recu-noasterea, de catre Rusia, a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud nu "are nicio valoare legala" si va avea "consecinte politice grave" pentru Ru-sia, a spus ieri secretarul Consiliului na-tional de securitate georgian, Aleksandr Lomaia. Rand pe rand cancelariile occidentale au condamnat anuntul lui Medvedev. Secretarul de stat american Condoleezza Rice a spus ca decizia rusa este "regretabila" decizia Rusiei de a recunoaste ca state independente doua regiuni separatiste georgiene. Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a spus la randul sau ca recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei iese din "cadrul juridic international". "Balcanizarea pe criterii etnice a regiunii Caucaz reprezinta un mare pericol pentru toata lumea", a avertizat Frattini, facand o analogie cu Kosovo, care si-a declarat independenta fata de Serbia la inceputul anului. "Schimbarea nationalitatii pe criterii etnice trebuie sa ne preocupe serios", a mai spus Frattini. Cancelarul german Angela Merkel a spus ca decizia Rusiei este inacceptabila, in acelasi ton cu Ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie, guvernul francez a anuntat ca sprijina in continuare integritatea teritoriala a Georgiei, in vreme ce presedintia finlandeza a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a apreciat ca este vorba de o "incalcare a principiilor OSCE".
Apele sunt agitate si in Marea Neagra, dupa ce distrugatorul american USS McFaul a parasit portul Batumi din sud-vestul Georgiei, unde ajunsese duminica pentru a livra ajutor umanitar, si se indreapta catre portul Poti. Distrugatorul USS McFaul si nava Pazei de Coasta americane Dallas sunt asteptate astazi la Poti unde sunt stationati soldati rusi, a declarat un purtator de cuvant al armatei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO