Politică externă

Rusia trece la represalii impotriva rezidentilor georgieni

05.10.2006, 20:00 9

Politia din Moscova a inceput ieri o serie de descinderi si controale in randurile diasporei georgiene din Rusia, pe fondul unei crize grave intre Moscova si Tbilisi provocate de arestarea, saptamana trecuta, de catre fortele georgiene a cinci ofiteri rusi acuzati de spionaj.
Represaliile ordonate impotriva georgienilor au fost dublate ieri de o iesire amenintatoare a presedintelui Vladimir Putin: "Nu sfatuiesc pe nimeni sa vorbeasca despre Rusia recurgand la provocare si santaj".
"Nu sfatuiesc pe nimeni...", este un mesaj adresat in primul rand Georgiei, dar si altora. Pentru ca Georgia simte de cateva zile represaliile Moscovei. Teritoriul republicii este izolat, iar Rusia refuza sa ridice blocada, in ciuda insistentelor SUA si UE, dar si a faptului ca militarii acuzati de spionaj au fost, intre timp, eliberati.
Represaliile au inceput sa ia ieri o alta forma, rasfrangandu-se asupra georgienilor rezidenti pe teritoriul rus. Aproximativ 1 milion de georgieni din totalul de 4,4 milioane locuiesc pe teritoriul rusesc si este posibil sa aiba de suferit de pe urma conflictului, deocamdata diplomatic, dintre cele doua tari.
"Am primit recent o circulara care prevede masuri severe impotriva georgienilor care locuiesc la Moscova si care cere ca nici delictele mici sa nu fie lasate nepedepsite", a declarat un inalt responsabil din cadrul politiei din Moscova, reprezentant al Departamen-tului de lupta impotriva criminalitatii economice.
Sursa citata a adaugat, sub acoperirea anonimatului, ca politia din Moscova "lucreaza" cu o lista cu circa 470 de nume de cetateni georgieni - oameni de afaceri sau reprezentanti ai sectorului comercial sau alimentar.
Presa rusa a relatat ieri ca fortele speciale ale politiei au efectuat deja, marti seara, o descindere la cazinoul Kristall, situat in estul Moscovei, cerand inchiderea acestuia si afirmand ca "era controlat de structuri criminale" georgiene.
Un alt control a avut loc la hotelul Tbilisi, folosit de diplomatii georgieni acreditati la Moscova, scopul operatiunii fiind "redarea cladirii catre proprietarii de drept", a precizat departamentul de lupta impotriva criminalitatii organizate, citat de cotidianul Kommersant.
Politia a efectuat descinderi si in pietele din Moscova, pentru a verifica documentele comerciantilor georgieni.
Statele Unite au cerut din nou Rusiei sa ridice sanctiunile impuse Georgiei, deocamdata fara ecou. "Regretam noile sanctiuni adoptate de Rusia in cazul Georgiei", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey.
Anterior, Putin l-a avertizat pe omologul sau american, George W. Bush, in privinta oricarei "actiuni a unui stat tert" care ar putea incuraja Tbilisi in "politica sa distructiva". S-a intamplat la putin timp dupa ce, la finele saptamanii, SUA au ajutat Georgia blocand un proiect al Rusiei de promovare a conflictului pe agenda Consiliului de Securitate al ONU. Apropierea Georgiei de SUA si de NATO nemultumeste profund Rusia si, dincolo de episodul diplomatic, ceea ce se intampla este, practic, o demonstratie de forta din partea Moscovei.
De partea ei, Georgia riposteaza cum poate. Presedintele georgian Mihail Saakasvili a sustinut ieri ca Rusia ca nu poate continua politica de "intimidare a vecinilor" sai, dar s-a declarat dispus sa "deschisa dialogul" cu Moscova, cu conditia respectarii independentei tarii sale.
"Nu puteti pretinde ca aveti acces la civilizatia moderna, la democratie, la piata economica si in acelasi timp sa va intimidati vecinii. Avem propriul domeniu de vanatoare", a declarat presedintele georgian pentru postul de radio BBC Four.
"Suntem o natiune independenta iar aceasta este prea mult", a explicat Saakasvili, referindu-se la criza dintre cele doua state. "Vrem sa deschidem dialogul, dar bazat pe conditii care sa ne permita sa fim liberi, independenti si sa ne dezvoltam", a adaugat liderul georgian. Justificarea sa finala: "Noi nu ducem o politica antirusa. Avem o politica indreptata spre propria dezvoltare, spre propria tara".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO