Politică externă

Sarkozy cauta solutii pentru conflictele din suburbii

29.11.2007, 16:36 12

La aceasta reuniune au participat premierul Fran?ois Fillon si alti ministri, printre care cel de interne, Michelle Alliot-Marie. Azi, Sarkozy este asteptat sa convoace 1.800 de politisti si jandarmi pentru a adresa "tarii un mesaj de mare impact" referitor la siguranta.
Premierul Fillon a promis masuri dure impotriva celor care trag in politisti.
"Acest Guvern va face tot ce ii sta in putinta pentru a restabili ordinea cat mai curand posibil", a declarat premierul.
Guvernului a fost rugat de autoritatile din suburbii sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor somajului si nesigurantei. In aceste cartiere controversate, in care o mare parte dintre locuitori sunt originari din Magreb si Africa, rata somajului este, in medie, de doua ori mai mare decat cea nationala.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Laurent Wauquiez, a precizat ca Nicolas Sarkozy este singurul om politic care s-a confruntat in ultimii ani cu problemele din aceste cartiere cu situatie dificila. Acesta a amintit de conflictele din anul 2005, in timpul caruia Sarkozy a fost ministru de interne, fiind criticat pentru masurile dure pe care le-a luat impotriva tinerilor revoltati.
Presedintele Sarkozy s-a deplasat, ieri dimineata, in suburbia Parisului unde au avut loc in ultimele zile confruntari violente intre tineri si fortele de ordine. El a mers la spitalul Eaubonne, unde a vizitat un comisar ranit in timpul confruntarilor de la sfarsitul saptamanii trecute. "Cei care si-au asumat responsabilitatea de a deschide focul asupra unor functionari se vor regasi in fata justitiei pentru tentativa de asasinat", a declarat el.
Violentele s-au extins si in alte orase din Franta. La Toulouse, in sud-vestul tarii, circa 20 de masini au fost incendiate si o biblioteca a fost pe punctul de a fi distrusa de un incendiu.
In suburbia din vestul Parisului, opt minori au fost retinuti de politie, pentru ca au incercat sa incendieze un autobuz furat, iar in localitatea Mureaux, mai multi tineri au aruncat in directia politistilor cu cocteiluri Molotov.
Violentele au inceput duminica seara in urma mortii a doi tineri de origine nord-africana, dupa ce motocicleta acestora a intrat intr-o masina a politiei. Presedintele Sarkozy s-a intalnit ieri si cu familiile acestora, care-i acuza pe politisti ca au intrat in motocicleta tinerilor dupa care i-au lasat sa moara.
Ancheta de pana acum arata contrariul. Potrivit oficialilor, tinerii in varsta de 15, respectiv 16 ani, mergeau cu viteza foarte mare si au intrat in masina politiei, care facea o patrulare de rutina.
O mie de politisti au fost mobilizati marti seara pe strazile de la periferia din nordul Parisului, dupa doua nopti de violente care s-au soldat cu 120 de raniti din randul fortelor de ordine. Potrivit prefecturii, noua persoane au fost retinute in cursul serii in aceasta localitate, unde traiesc 25.000 de persoane. "Situatia este mult mai calma fata de noptile precedente, dar ramane fragila si este nevoie de o forta importanta la fata locului pentru a impiedica repetarea intamplarilor de noaptea trecuta", a explicat marti premierul Fran?ois Fillon, aflat la fata locului.
Autoritatile se tem ca acest conflict sa nu cunoasca dimensiunea celui din 2005, care a afectat intreaga tara si care a inceput in urma mortii a doi tineri electrocutati intr-un transformator de curent, ascunzandu-se de politia care-i urmarea. Atunci, violentele au durat trei saptamani, timp in care peste 10.000 de masini si 300 de cladiri au fost incendiate.
Conflictul actual este etichetat a fi superior celui din 2005 de catre sindicatele politistilor, in special din cauza folosirii mai intense a armelor. In acelasi timp, primarul orasului Sarcelles, aflat in vecinatatea Villiers-le-Bel, afectat si el de violente, a apreciat ca situatia din suburbii este "mai grava decat cea de acum doi ani".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO