Politică externă

Sarkozy sfideaza sindicatele: Nu am fost ales sa majorez taxele

18.03.2009, 21:37 10

Milioane de francezi vor participa astazi la o noua greva generala, organizata de sindicatele din toate sectoarele, pentru a-l convinge pe presedintele Nicolas Sarkozy sa-si reevalueze planul anticriza - in valoare de 2,6 miliarde de euro - si sa propuna noi masuri de sprijinire a claselor sociale afectate de recesiune.

Peste 200 de proteste vor fi organizate in toata tara, amploarea manifestatiilor urmand sa fie mai puternica decat a celor din 29 ianuarie, care a costat Franta aproape 400 de milioane de euro, au anuntat reprezentantii sindicatelor franceze.
Principalele nemultumiri ale sindicatelor sunt legate de cresterea rapida a somajului - preconizat la 10% in 2009 -, precum si de refuzul presedintelui Nicolas Sarkozy de a suspenda plafonarea impozitului pe venit.
Raspunsul presedintelui: "Nu am fost ales sa majorez taxele".
Greva era programata sa inceapa inca de aseara cu angajatii serviciului national de cai ferate, SNCF. Reprezentantii SNCF au anuntat ca, in medie, doar jumatate din trenurile regionale si nationale vor circula. Asadar, transportul care face legatura intre Paris si suburbiile sale va fi afectat foarte tare. Cu toate acestea, transportul in comun din capitala va functiona la capacitate normala.
Greva are loc pe fondul cresterilor tensiunilor sociale din cauza inchiderii mai multor fabrici straine din Franta, precum Continental, Sony sau grupul petrolier Total.
Din cauza protestelor, elevii francezi vor avea azi liber, de vreme ce peste 60% dintre profesori vor participa la greva.
Greva din 29 ianuarie a reusit sa-l convinga pe presedintele Sarkozy - care parea de neinduplecat - sa anunte un plan de ajutorare in valoare de 2,6 miliarde de euro, sub forma de scutiri de taxe, pentru familiile cu venituri mici care au fost afectate de criza economica. In plus de asta, guvernul francez a mai elaborat un plan de 26 de miliarde de euro pentru stimularea economiei, bani ce vor fi folositi in principal in peste 1.000 de proiecte pentru a crea noi locuri de munca.
De data asta insa, premierul francez Francois Fillon a declarat ca nu vor mai exista asemenea masuri, deoarece din cauza planurilor de salvare a sistemului bancar si al celui auto, tara nu-si permite sa faca mai multe cheltuieli.
Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca "intelege nemultumirile francezilor pe timp de criza economica", dar nu a anuntat un plan suplimentar sau vreun summit social pentru a negocia cu sindicatele.
La Elysee cuvantul de ordine este "sange rece", asa cum a fost cerut si la protestele din ianuarie. "Nu trebuie sa gresim. Stim ca actula criza va fi lunga, dura, dar trebuie sa pastram nivelul reformelor, pentru ca daca nu, francezii nu vor invata nimic", a declarat un consilier guvernamental.
De asemenea, liderul de la Elysee a exclus posibilitatea suspendarii unei prevederi care plafoneaza impozitele la 50% din venituri si care avantajeaza persoanele cu castiguri ridicate in pofida problemelor economice care au alimentat dezbaterile pe aceasta tema. Opozitia si anumiti membri ai formatiunii UMP, aflata la guvernare, i-au cerut lui Sarkozy sa mareasca taxele pentru cei cu venituri mari.
"Nu am fost ales sa maresc taxele", a declarat Sarkozy. "Nu vreau sa imbogatesc Monaco. Nu vreau sa imbogatesc Elvetia si nici Austria", a mai spus presedintele francez, subliniind ca obiectivul sau este de a atrage investitii in Franta, nu sa faca investitorii sa plece din cauza impozitelor ridicate.
Pentru ministrul bugetului, Eric Woerth, "pragul fiscal" este o masura justa care a permis intoarcerea capitalului si a investitiilor in Franta.
La adoptarea acestei masuri, in 2007, stanga a acuzat ca este un cadou facut celor mai bogati oameni din Franta. Situatia este insa mai complicata pentru liderul francez, de vreme ce sondajele arata ca aproape 80% dintre francezi sunt de acord cu greva pentru ca nu au incredere in politicile economice ale lui Sarkozy. De asemenea, arata aceleasi studii, trei din patru francezi sustin ca protestele nationale sunt justificate in contextul crizei economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO