Politică externă

Sarkozy vede astazi planul "300" pentru insanatosirea economiei

23.01.2008, 19:08 15

Cele 300 de masuri recomandate de Attali si detaliate ieri in cotidianul economic Les Echos vin in completarea unui plan de 80 de masuri soc prezentate de Sarkozy la finele anului trecut, prin care se urmareste simplificarea functionarii administratiei publice, reducerea costurilor administrative si furnizarea mai multor servicii pentru mediul de afaceri si indivizi.
Reducerea cheltuielilor in domeniul serviciilor publice este una dintre principalele recomandari si in planul liberal al lui Attali (fost consilier economic al presedintelui socialist Fran?ois Mitterand). El isi propune ca pana in 2012 (anul urmatoarelor alegeri prezidentiale - n.n.) sa creasca economia cu un punct, sa aduca somajul la nivelul de 5%, sa reduca de la 7 la 3 milioane numarul francezilor aflati sub nivelul de saracie, sa creeze 10.000 de societati comerciale in cartierele sarace, iar nivelul datoriei publice sa ajunga la 55% din PIB.
Potrivit lui Attali, planul sau de masuri are un calendar politic precis, intrucat in primavara lui 2012, in ajunul prezidentialelor, francezii vor dori sa vada rezultatele primului mandat al lui Nicolas Sarkozy. Iar pentru ca aceste rezultate sa fie vizibile in momentul optim, Attali recomanda ca detaliile planului sa fie puse la punct pana in aprilie si implementate pana in iunie 2009.
Raportul, care trece prin toate domeniile economiei, pune accentul mai degraba pe deschidere, de la profesiile reglementate la sectorul distributiei, piata muncii pentru straini, la cumulul munca-pensie decat pe sanctiuni, comenteaza jurnalistii de la Les Echos.
Sarkozy a dat asigurari la instalarea comisiei in vara lui 2007 ca va face tot ce ii va recomanda comisia. Iar oamenii lui Attali recomanda, in primul rand, o serioasa cura de slabire pentru administratia publica si crearea de agentii pentru serviciile publice, pe modelul celor din Marea Britanie sau din Suedia. Economistii mai cer suprimarea departamentelor (structuri administrative in cadrul regiunilor, compuse din comune) in decurs de 10 ani pentru a pune punct confuziilor si a clarifica competentele in domeniul administratiei publice, astfel incat regiunile si comunele sa aiba atributii mai bine definite.
De asemenea, comisia Attali cere reducerea unei mari parti din cheltuielile publice, astfel incat din 2009 acestea sa fie reduse cu 1 procent din Pib (aproximativ 20 mld. euro economii pe an). In raport se mai prevede o reforma importanta in scoli, astfel incat elevii sa stie sa scrie si sa vorbeasca corect franceza si sa aiba notiuni solide de matematica la sfarsitul clasei a sasea, precum si notiuni despre economie.
Economistii mai cer construirea de orase noi (comunitati de maximum 50.000 de locuitori) cu sprijinul unei banci populare franceze. Reprezentantii comisiei insista pentru dezvoltarea infrastructurii inainte de a transforma Parisul intr-unul dintre centrele mondiale financiare.
Reforma sindicala este plasata in primii 10 pasi pe care trebuie sa-i urmeze Sarkozy, intr-un demers care vizeaza reducerea numarului acestor organizatii in intreprinderi. Companiile vor fi obligate sa prezinte anual rapoarte cu privire la numarul, varsta si sexul angajatilor. Pentru a reduce costul muncii, comisia Attali propune reducerea contributiilor sociale cu trei puncte procentuale, in vreme ce con-tributia sociala generalizata va creste cu 0,6%, iar TVA cu 1,2%. Masura va conduce la cresterea salariului net (va creste deci puterea de cumparare) si va reduce salariul brut (ceea ce va conduce la crearea de locuri de munca). In plus, pentru a incuraja angajarea celor in varsta, comisia propune ca aceia peste 55 de ani sa nu plateasca cotizatia pentru somaj, iar cei care se retrag la 65 de ani sa primeasca un bonus la pensie.
De asemenea, in raport se mai recomanda o liberalizare a tarifelor in distributie si in comertul "en detail" si se incurajeaza concurenta in transporturi (in special taxiuri), sanatate (farmacisti sau veterinari) sau in domeniul notarial. Intre ultimele masuri din planul de "urgente" al lui Attali se numara remunerarea diferentiata a somerilor - cei care se respecializeaza vor primi cu 300 de euro in plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO