Politică externă

Silvio Berlusconi are 7% in fata lui Walter Veltroni

14.04.2008, 20:28 9

Italienii vor avea in aceasta seara primele estimari privind votul in alegerile legislative anticipate si alegerile municipale, coalitia de centru- dreapta "Popollo della liberta", condusa de Silvio Berlusconi, fiind asteptata sa castige, fara a obtine insa o majoritate clara.
Aritmetica electorala este in plina desfasurare, in conditiile in care, potrivit sondajelor de opinie, Berlusconi era, inaintea votului, la 5 - 7 procente in fata Partidului Democrat al lui Walter Veltroni. Cifre clare nu sunt cunoscute, intrucat legea electorala nu permite publicarea de sondaje cu 2 saptamani inainte de alegeri, insa candidatul stangii la pozitia de premier sustinea intr-un interviu la BBC ca distanta intre dreapta si stanga s-a diminuat, acum aflandu-se la 3 procente in spatele lui Il Cavaliere.
Voturile sunt cantarite cu atentie de politicieni, dupa ce, in 2006, castigatorul a fost decis in mod dramatic: doar 25.000 de voturi (0,07%) a obtinut in plus stanga condusa la acea vreme de Romano Prodi, fata de Forza Italia a lui Berlusconi. Iar prezenta la vot a fost foarte mare pentru media italiana, aproape 67%, cifrele care indicau prezenta ieri, in timpul primei zile de vot fiind similare. Sectiile de votare urmeaza sa se inchida astazi, la orele 15.
In conditiile unui avantaj precar indicat de sondajele de opinie, liderul de centru dreapta Silvio Berlusconi a vorbit, in debutul campaniei electorale, de posibilitatea crearii unei mari coalitii de uniune nationala, formata din blocurile de stanga si de centru - dreapta, care sa scoata tara din impas. Datoria publica se afla inca la cote alarmente, iar italienii sunt impovarati de impozite.
Mai tarziu in campanie, pe masura ce avantajul sau in sondaje s-a majorat, Berlusconi a respins ideea acestei aliante si si-a radicalizat atacurile la adresa stangii. A ironizat saptamana trecuta ideea aliantei cu stanga, sugerand, intr-un interviu, ca partidul lui Veltroni ar putea primi pozitia de pre-sedinte al Senatului, daca presedintele Italiei, Giorgio Napolitano (propus de stanga), va demisiona. Mandatul lui Napolitano expira peste trei ani.
Formatiunea sa de centru-dreapta va incheia cel mai probabil o alianta la Senat cu "Lega Nord", partidul fostului aliat Umberto Bossi, care ar putea primi si o pozitie in viitorul cabinet al lui Berlusconi. Legea electorala ii confera fostului premier un avantaj la Camera, insa o majoritate la Senat e greu de obtinut.
Sfarsitul campaniei electorale a fost unul cu gust amar pentru Berlusconi, care a avut din nou o iesire, de data aceasta fata de unul dintre cei mai iubiti fotbalisti din peninsula, Francesco Totti, jucator la AC Roma.
Berlusconi si-a incheiat turneul electoral cu vizite la Napoli si Roma, el afirmand in timpul vizitei la Napoli ca va muta aici sediul Guvernului pana va reusi sa rezolve problema gunoaielor: fosele din jurul orasului si-au atins capacitatea maxima la finele anului trecut, iar angajatii companiilor de salubrizare au intrat de atunci in greva, lasandu-i pe locuitori inconjurati de gunoaie. Berlusconi a fost primit cu urale la Napoli, insa a reusit sa-i amuteasca pe locuitorii Romei, atacandu-l pe fotbalistul nascut si crescut la Roma, care isi exprimase public simpatia fata de candidatul stangii la primaria capitalei Italiei, Francesco Rutelli, prim-vicepremier in cabinetul lui Romano Prodi.
"Totti si-a pierdut mintile", a izbucnit vineri Berlusoni la adresa fotbalistului, o afirmatie care i-a pus pe jar pe tifosi. Berlusconi, care este de mai bine de 20 de ani patronul formatiei AC Milan, una dintre cele mai titrate echipe din Italia, a vorbit despre Totti intr-un miting electoral organizat chiar la poalele Colosseumului si a fost pentru prima data, au notat comentatorii, cand multimea adunata sa-l asculte a amutit in semn de indignare. Berlusconi si-a retras apoi afirmatia, insa analistii spuneau ca liderul de centru-dreapta a pierdut "votul Romei".
Tot vineri, in ultima zi a campaniei electorale, candidatul stangii a strans peste 100.000 de oameni la Milano, fieful lui Berlusconi, si a starnit admiratie prin sprijinul pe care l-a obtinut de la actorul american George Clooney.
Actorul, care si-a cumparat de ceva vreme o villa langa Lago Como, l-a laudat pe Veltroni pentru intentiile sale ecologiste: fostul primar al Romei a calatorit intr-un autobuz ecologic in timpul campaniei electorale, spre deosebire de Berlusconi, care a utilizat un fost avion transatlantic, modernizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO