Politică externă

Silvio Berlusconi risca intre 4 si 12 ani de inchisoare

14.03.2007, 18:34 10

Silvio Berlusconi, fostul premier italian, si avocatul englez David Mills risca intre 4 si 12 ani de inchisoare daca vor fi gasiti vinovati de obstructionarea justitiei intr-un proces care a inceput ieri la Tribunalul din Milano.
Berlusconi, 70 de ani, este acuzat de faptul ca l-a mituit pe avocatul britanic David Mills, 62 de ani, cu 600.000 de dolari in schimbul depunerii de marturii false care i-ar fi permis fostului premier sa scape de condamnare in doua procese de coruptie intentate la sfarsitul anilor '90.
Atat Berlusconi, cat si Mills neaga acuzatiile care le sunt aduse, iar procesul se afla intr-o cursa contra timp. Practic, judecatorii au la dispozitie mai putin de un an pentru a demonstra vinovatia celor doi, pentru ca fapta ar fi fost comisa in 1998, iar acuzatiile se prescriu anul viitor. Deja, avocatii apararii au fost acuzati ca trag de timp atunci cand au adus nu mai putin de 83 de martori.
La randul sau, acuzarea promite ca va fi un proces spectaculos si va aduce la bara bancheri, reprezentanti ai unor companii off-shore, ofiteri din cadrul politiei metropolitane de la Londra si vor prezenta extrase de cont de la banci din strainatate pentru a demonstra ca Berlusconi i-a oferit 600 de mii de dolari mita fostului sau avocat.
David Mills, avocat specializat in deschiderea de conturi bancare in tari considerate paradis fiscal, a recunoscut initial ca a primit acesti bani de la Berlusconi, "in semn de recunoastere" a activitatii sale, revenind apoi asupra declaratiilor, dand asigurari ca banii
i-au fost platiti ca onorariu de catre un armator italian, Diego Attanasio.
Actualul dosar de coruptie deriva dintr-o alta procedura judiciara impotriva lui Berlusconi, urmarit pentru frauda fiscala in cumpararea drepturilor cinematografice pentru Mediaset, grupul sau audiovizual. Povestea a afectat, intr-un fel, si guvernul de la Londra, Mills fiind sotul ministrului britanic al culturii, Tessa Jowell. Cuplul a preferat sa se desparta anul trecut, tocmai pentru ca procesul sa nu afecteze cariera politica a sotiei lui Mills.
Fostul sef al guvernului italian este cautat si de justitia spaniola intr-o afacere de frauda fiscala legata de postul TV Telecinco.
Berlusconi este suspectat ca a acoperit o frauda fiscala de 108 milioane de euro intre 1990 si 1993 in cadrul Fininvest, cand era vicepresedinte al societatii Gestevision Telecinco, parte din care era canalul spaniol Telecinco.
Alte cateva scandaluri au fost legate de mituirea repetata a unor membri ai politiei fiscale in perioada 1989-1993, in legatura cu societatile Mediolanum si Mondadori, la care este actionar majoritar. Berlusconi a fost gasit vinovat si condamnat la doi ani si noua luni de inchisoare. In mai 2000, doua dintre cele trei cazuri au fost anulate pentru ca intervenise prescriptia, iar in cel de-al treilea a fost achitat. Ulterior, acesta a fost achitat in primele doua cazuri, iar achitarea in cel de-al treilea caz a fost confirmata.
Intr-o alta serie de procese, Berlusconi a fost acuzat ca administreaza un fond ilegal in cadrul Fininvest, prin care se banuieste ca a fost transferat peste un miliard de dolari in perioada 1989-1996.
Acuzatiile au fost anulate in februarie 2003, cand un judecator a decis ca, potrivit unei noi legi create de Guvernul lui Berlusconi, perioada de prescriptie expirase. Apoi Berlusconi a fost acuzat de fals in contabilitate in timpul preluarii, in 1998, a casei de productii pentru filme Medusa.
El a fost gasit vinovat si condamnat la un an si patru luni de inchisoare, fiind achitat ulterior in urma apelului inaintat in 2000.
Multiplele scandaluri financiare in care a fost implicat Berlusconi au reprezentat si una dintre cauzele esecului partidului sau, Forza Italia, in alegerile din aprilie anul trecut, castigate de actualul premier italian Romano Prodi. Berlusconi are o avere estimata la 9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO