Politică externă

Situatia ramane critica in Uzbekistan

18.05.2005, 19:20 36

Situatia ramane critica in Uzbekistan, dupa baia de sange din Andijan, unde au fost ucisi, la ordinul autoritatilor, sute de oameni. Numarul exact al victimelor nu este cunoscut.

Oficialitatile vorbesc despre 70 de morti, insa partidele de opozitie, neinregistrate oficial in acest stat controlat de regimul autoritar al presedintelui Islam Karimov, spun ca au fost ucisi 745 de persoane. In acelasi timp, refugiatii uzbeci care au reusit sa scape din conflictul cu fortele de ordine spun ca ar fi vorba despre cateva mii de oameni ucisi. Nu este cunoscuta inca soarta a aproximativ 2000 de detinuti care ar putea sa se ascunda in orasul Andijan.

Luni seara au aparut primele imagini din Adijan, unde, la sfarsitul saptamanii, militarii uzbeci au deschis focul asupra participantilor la o manifestatie de protest. Caseta adusa de doi jurnalisti ucraineni arata un oras in doliu, in care familiile isi jelesc mortii. Pe strazi sunt inca intinse cadavre.

Un localnic povesteste ca a vazut cu ochii lui cum militarii uzbeci au impuscat direct din TAB-uri peste o suta de femei si copii. Un alt martor spune ca a vazut lunetisti care ii lichidau pe raniti iar alti soldati adunau trupurile celor ucisi in camioane.

Relatarile nu au fost confirmate din surse independente, insa imaginile prezentate de jurnalistii ucraineni sunt singurele din Adijan, dupa violentele intamplate.

Ieri, autoritatile din Uzbekistan au anuntat ca accepta vizita in orasul Andijan a unor ziaristi si a unui grup de 15 ambasadori.

Organizarea vizitei are loc in conditiile in care autoritatile uzbece sunt criticate de Occident pentru ca au ordonat deschiderea focului asupra unui grup de protestanti.

Guvernul britanic a denuntat "incalcarile drepturilor omului si absenta democratiei in Uzbekistan, in timp ce Statele Unite s-au declarat "profund ingrijorate" de faptul ca fortele uzbece au deschis focul impotriva civililor.

SUA au cerut guvernului uzbek sa permita Crucii Rosii acces neconditionat in zonele unde au avut loc demonstratii.

Statele Unite au interes in aceasta tara intrucat americanii au in Uzbekistan o baza militara folosita de unitatile care opereaza in Afganistan. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO