Politică externă

Stare de urgenta la Belgrad dupa asasinarea premierului

13.03.2003, 00:00 64

Intrunit, ieri, in sesiune extraordinara guvernul de la Belgrad a hotart sa-I propuna presedintelui interimar Natasa Micici sa proclame starea de urgenta pe teritoriul Serbiei, a declarat, ieri, vicepremierul sarb Neboisa Covici, citat de Mediafax. "Guvernul apreciaza ca sunt reunite conditiile pentru proclamarea starii de urgenta si a hotarat sa-i propuna presedintelui interimar al Serbiei ca, in conformitate cu Constitutia, sa proclame starea de urgenta pe intregul teritoriul al Serbiei", a declarat Covici. "Atentatul impotriva lui Djindjici ameninta ordinea constitutionala si securitatea Serbiei. Guvernul apreciaza ca pot exista si consecinte mai grave asupra ordinii constitutionale", se spune intr-un comunicat al guvernului sarb. Agentia Taniug a precizat, ieri, ca au fost intarite masurile de securitate in jurul resedintei ambasadorului american la Belgrad.

Impotriva crimei organizate
Unul dintre cele mai ambitioase proiecte ele guvernului Djindjici, a fost declansarea unei campanii de lupta impotriva crimei organizate. Cabinetul fostului premier s-a format in 2000 si, dupa cum se stie, in urma cu o luna, fosta Iugoslavie si-a schimbat denumirea in Serbia si Muntenegru. Asasinatele sangeroase care au marcat fosta Iugoslavie, in ultimii ani - 45 de crime legare de clanurile mafiote - au ajuns pana la nivelul elitei sarbe. Intre victime reamintim pe fostul sef al politiei Radovan Stojicic, ministrul apararii Pavle Bulatovic, si celebrul Zeljko Raznjatovic alias Arkan. Toti trei au fost asasinati in locuri publice ale Capitalei. In octombrie 1999, Vuk Draskovici, presedintele Miscarii Sarbe pentru Reinnoire (SPO), a supravietuit in urma unui accident rutier despre care a afirmat ca a reprezentat o tentativa de asasinat. In mai 2000, a fost asasinat Goran Zugici, consilier pentru securitate nationala al presedintelui reformator al Muntenegrului, iar in iunie 2000 Vuk Draskovici supravietuieste unei noi tentative de asasinat.

Educat in Germania
Zoran Djindjici s-a nascut in 1952 in familia unui ofiter iugoslav, in orasul Bosanski Samac, langa granita bosniaca. A fost crescut si educat in Belgrad. In 1970, s-a inscris la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Belgrad iar in 1977 si-a dat doctoratul la Heidelberg in Germania federala. In anii '70, a fost condamnat la cateva luni de inchisoare, iar dupa ce a revenit in Iugoslavia a fondat impreuna cu Voislav Kostunica Partidul Democratic (DS) a carui presedinte devine in 1994. Devenit primar al Belgradului, in urma alegerilor locale si a manifestatiilor din 1997 a fost inlaturat de catre o coalitie a aliatilor lui Milosevici si a lui Vuk Draskovci.  In 1997 a boicotat alegerile legislative sI s-a retras din viata parlamentara. Tehnocratul Djindjici, educat in Germania, era numit "micul Slobo" de catre detractorii sai care i-au repreosat lipsa de scrupule fata de adversarii politici. Era renumit pentru slabiciunea pe care o avea pentru masinile si costumele la moda.

Extradarea lui Milosevici
Djindjici a jucat un rol important in extradarea lui Milosevici pentru a fi judecatde catre tribunalul petru crime de razboi de la Haga, in iunie 2001, lucru care I-a adus criticile nationalistilor. El a reusit, insa, sa castige popularitate petru ca a obtinut de a organismele internationale 1,2 mld. de dolari, suma importanta pentru reconstructia iugoslaviei, afectata de razboi. Extradarea lui Milisevici a creat insa si o falie intre el si presedintele Vojslav Kostunica.  Popularitatea sa a fost afectata sI datorita comportamentului sau din timpul bombardamentelor NATO, din 1999, cand a parasit Belgradul sI a plecat in Muntenegru declarand ca se simte amenintat.
 
Condoleante pentru poporul sarb
Presedintele american George W. Bush a transmis, ieri, condoleante poporului sarb. Ari Fleischer purtatorul de cuvant al Casei Albe a declarat: "primul ministru Djindjici va fi tinut minte pentr rolul sau in instaurarea democratiei in Serbia sI pentru rolul pe care l-a avut in aducerea lui Slobodan Milosevici in fata justitie". Otpor, miscarea democratica sarba a deplas moartea fostului prim ministru, liderii saI declarand ca "criminalii au castigat lupta in Serbia".
Presedintele Ion Iiescu si premierul Adrian Nastase au comentat, ieri, asasinarea lui Djindjici. Primul ministru a spus ca a fost socat de vestea mortii lui Djindjici, "un prieten apropiat al Romaniei  sI un sustinator asl democratiei sI al procesului de reforma", potrivit Mediafax. Nastase a spus ca, astfel, europa a pierdut  personalitate de exceptie care reusise sa asigure echilibrul in Serbia si Muntenegru. "suntem intr-un moment in care stabilitatea Balcanilor incepuse sa reprezinte un element de valoare sI de interes pentru investitiile din zona. Speram ca aceste evolutii sa nu se incheie odata cu moartea lui Djindjici si ca sacrificiul sau va da forta poporului sarb", a spus seful Executivului de la Bucuresti. Primul ministru a transmis condolentele sale poporului sarb sI familiei premierului a fel ca si seful statului roman. Ion Iliescu considera ca asasinarea lui Djindjici "afecteaza direct procesul de normalizare democratica a Serbiei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO