Politică externă

SUA pun Siria cu spatele la zid

18.09.2003, 00:00 6

Statele Unite au blocat in Consiliul de Securitate al ONU proiectul de rezolutie inaintat de tarile arabe in care Israelul era somat sa nu-l expulzeze pe liderul Autoritatii Palestiniene Yasser Arfat.
SUA si-au motivat gestul prin faptul ca rezolutia nu condamna si gruparile teroriste islamice care actioneaza impotriva Israelului. In aceeasi vreme, mai multi reprezentanti ai administratiei americane si-au inasprit tonul la adresa Siriei pe care au acuzat-o ca sustine terorismul. In timpul razboiului din Irak, mai amulti reprezentanti ai administratiei au evocat posibilitatea ca SUA sa atace Siria, dupa ce vor fi rezolvat problemele cu regimul lui Saddam Hissein.
La votul din Consiliul de Securitate de marti seara, SUA si-au exprimat dreptul de veto, unsprezece tari (intre care Franta, Rusia si China) au votat "pentru", iar trei s-au abtinut (Marea Britanie, Germania si Bulgaria). Ambasadorul american la ONU, John Negroponte a explicat ca SUA au blocat rezolutia pentru ca proiectul care condamna Israelul nu facea referire la amenintarile pe care le reprezinta miscarile teroriste Hamas sau brigazile Al-Aqsa (o aripa a miscarii Fatah, condusa de Arafat).   Aceasta este pentru a 77 oara cand SUA uzeaza in Consiliul de Securitate  de dreptul sau de veto si a doua oara, consecutiv, cand o face in favoarea Israelului. Pe 20 decembrie trecut, SUA au blocat o rezolutie care condamna Israelul pentru incursiunile sale in teritoriile ocupate. Ultima rezolutie a fost introdusa de tarile arabe dupa ce, saptamana trecuta, cabinetul israelian a aprobat "de principiu" expluzarea lui Yasser Arafat, acuzat ca sustine terorismul. Rezolutia cerea Israelului, "puterea ocupanta" sa se abtina "de la deportarea si sa inceteze orice amenintare la securitatea presedintelui ales al Autoritatii Palestiniene. "Este o zi trista pentru Natiunile Unite. Sper ca Israelul nu va interpreta votul SUA ca pe o aprobare pentru uciderea lui Yasse Arafat.",  a declarat ieri Saeb Erakat, seful negociatorilor palestinieni cu Israelul.
Pentru a mai indulci amarul tarilor arabe, SUA au anuntat ca ar putea reduce garantiile pentru imprumuturile externe acordate de SUA statului evreu, proportional cu investitiile pe care Israelul le face in teritoriile ocupate, pentru extinderea coloniilor evreiesti - politica cu care SUA nu sunt de acord.



Casa Alba: Siria va plati
In acelasi timp, SUA au amenintat voalt Siria pentru presupusa sa implicare in sustinerea terorismului. "Siria constituie o amenintare la adresa securitatii internationale si din cauza tranzactiilor cu arme de distrugere in masa", a declarat John Bolton, subsecretar in cadrul Departamentului american de Stat. "Legaturile Siriei cu mai multe grupari terorista (Hamas, Jihadul Islamic si Hezbollah - n. n.) justifica preocuparile noastre", a adaugat Bolton, in fata unei comisii a Congresului. La randul sau, purtatorul de cuvant al Casei Albe Scott McClellana a declarat: "Acest comportament este inacceptabil, iar tarile care adapostesc teroristi vor fi trase la raspundere, asa cum a anuntat ferm si presedintele" George W. Bush. Pusa in fata acestei situatii, Siria a facut apel la o "continuare a dialogului" cu Statele Unite, precum si la o mai buna cooperare. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO