Politică externă

SUA si UE, ingrijorate de situatia din Rusia

28.11.2007, 18:25 12

PreSedintele american, George W. Bush, si presedintia Consiliului Uniunii Europene si-au declarat ieri ingrijorarea cu privire la situatia tensionata din Rusia, cu doar cateva zile inainte de alegerile legislative din aceasta tara.
George W. Bush s-a declarat "extrem de ingrijorat" de represiunile impotriva manifestantilor anti-Kremlin care au avut loc la Moscova si Sankt Petersburg la sfarsitul saptamanii trecute, in urma carora mai multi lideri ai opozitiei au fost arestati de politie. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat declaratiile presedintelui american drept "provocari" la adresa Rusiei.
Presedintele rus, Vladimir Putin, acuzase anterior Statele Unite de boicotarea alegerilor legislative ce vor avea loc la sfarsitul saptamanii, prin influentarea deciziei OSCE de a nu mai trimite observatori la scrutin.
Aceste acuzatii au fost respinse de OSCE, care a explicat ca decizia a fost luata din cauza faptului ca observatorii nu primisera vize. Ieri insa OSCE a anuntat totusi ca va trimite in Rusia 30 de observatori. UE si-a aratat si ea ingrijorarea cu privire la evenimentele recente din Rusia. "Uniunea Europeana a cerut la inceputul saptamanii Moscovei sa evite orice actiune care ar putea pune in pericol, intr-un fel sau altul, reputatia pe plan international a Rusiei", arata un comunicat al UE. Germania a cerut Rusiei sa-l elibereze pe fostul campion mondial la sah, oponent al lui Putin, care este arestat la mai multe zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO