Politică externă

Talibanii intampina alegerile din Afganistan cu atentate

19.08.2009, 18:02 17

Atacurile talibanilor s-au intensificat in ajunul alegerilor din Afganistan. Trei barbati inarmati, care au atacat ieri o banca din Kabul, au fost ucisi de fortele de ordine. Atacul de ieri dimineata a fost al treilea major din ultimele cinci zile din Kabul.

Cu o zi inainte, sediul prezidential si un post de politie din capitala afgana au fost atacate, iar sapte persoane au murit si 51 au fost ranite intr-un atentat cu o masina capcana.

Talibanii, un grup fundamentalist islamic, care au condus Afganistanul din 1996 pana in 2001, cand au fost indepartati de la putere de fortele euro-atlantice, au amenintat in mai multe randuri ca vor bloca buna desfasurare a scrutinului si ca vor ataca sectiile de vot. Ei le-au cerut de asemenea alegatorilor sa boicoteze scrutinul.

Intr-un comunicat, talibanii au anuntat ca 20 de sinucigasi au fost trimisi in capitala, unde au pregatit atacuri pentru a bloca alegerile. Un alt comunicat anunta ca militantii islamisti se pregatesc sa blocheze drumurile nationale.

"Incepand de azi (ieri - n.n.) si pana la sfarsitul zilei de maine (azi - n.n.) toate drumurile vor fi blocate si nu ne vom asuma raspunderea pentru cei care vor fi raniti", se arata in comunicat.

 

Test pentru NATO

Alegerile din Afganistan sunt un test si pentru NATO, care doreste pacificarea acestei tari.

Afganistanul este cel mai important teatru de razboi in care Alianta Nord-Atlantica are soldati.

Circa 90.000 de militari straini, dintre care aproximativ 64.500 sunt sub comanda NATO, iar restul sub cea a coalitiei americane, sunt mobilizati in Afganistan pentru a lupta impotriva rebelilor si a sustine Guvernul. Romania are circa 1.000 de soldati pe frontul din Afganistan.

Multi oficiali occidentali au declarat in mai multe randuri ca NATO nu isi permite sa piarda in Afganistan, deoarece intreaga credibilitate a aliantei va fi pusa la indoiala.

Statele Unite au cheltuit pana in prezent peste 220 de miliarde de dolari in acest razboi care va continua, potrivit unor analisti, inca 20 de ani.

Afganistanul a fost atacat in 2001 de Statele Unite dupa atentatele din 11 septembrie, pentru a-l captura pe Usama bin Laden, creierul atentatelor, care se adapostea in aceasta tara.

 

Guvernul afgan cenzureaza

In contextul atacurilor din ce in ce mai dese, guvernul afgan a cerut presei sa nu mediatizeze violentele in ziua votului, pentru a nu-i speria pe cei 17 milioane de alegatori.

Jurnalistii au respins insa apelul guvernului si au anuntat ca o vor ignora, relateaza BBC News.

"Este o zi democratica, o zi foarte importanta pentru independenta si acest tip de cenzura nu are de-a face cu principiile democratice", a declarat Rahimullah Samader, presedinte al Asociatiei Jurnalistilor Independenti din Afganistan, citata de AFP.

Mai multi jurnalisti si spectatori au fost batuti ieri de politie pentru a-i tine departe de locul jafulul de ieri. Un cameraman si un reporter al postului afgan de televiziune, Tolo TV, au fost retinuti de politie pentru cateva ore, potrivit Reuters.

 

Karzai, favorit in alegeri

Actualul presedinte Hamid Karzai, aliat al SUA, este principalul favorit in alegeri dintre cei 41 de candidati si este creditat cu 44% dintre voturi, el urmand sa se confrunte cel mai probabil intr-un al doilea tur de scrutin cu fostul ministru de externe Abdullah Abdullah.

Analistii sustin ca violentele cresc sansele unui al doilea tur de scrutin, prin neprezentarea la vot a alegatorilor din zonele sudice, unde Karzai se bucura de popularitate.

Potrivit unui sondaj publicat saptamana trecuta de un institut american, Karzai se afla in frunte cu 44% din intentiile de vot, iar Abdullah Abdullah il urma cu numai 26 de procente.

In ultima dezbatere electorala, Karzai, care este sprijinit de Occident, a fost criticat de adversarii sai pentru ca a semnat aliante cu lideri militari rebeli, acuzati de crime in perioada 1992-2001. De asemenea, alti candidati au sustinut ca traficul cu droguri sta la baza cresterii economice revendicata de Karzai.

Organizatiile pentru drepturile omului l-au criticat pe presedintele afgan saptamana trecuta, deoarece a aprobat o lege prin care femeile pot fi infometate de sotii lor daca le refuza solicitarile sexuale. Totul pentru a-i creste sustinerea politica, spun organizatiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO