Politică externă

Teroristii capturati in Franta planuiau atentate in Paris

28.09.2005, 19:18 19

Celula islamista anihilata la inceputul saptamanii in Franta intentiona sa comita atentate la metrou, la un aeroport si la sediul Directiei pentru Supravegherea Teritoriului din Paris, a declarat, ieri, o sursa din cadrul anchetei.

Autoritatile franceze au arestat, luni, noua persoane, la vest de Paris, sapte fiind suspectate ca au format gruparea Ansar al-Fath, in jurul lui Safe Bourrada, deja condamnat in Franta intr-un dosar terorist. Suspectii fac parte din Gruparea Salafista pentru Predica si Lupta, principala miscare islamista militara algeriana, care are legaturi cu Al-Qaida si a avertizat cu atacuri in Franta.

Autoritatile au ajuns la aceste concluzii pe baza unor informatii provenite din Algeria si dupa interceptarea unor convorbiri telefonice. "Cu toate acestea, in acest stadiu nu exista nici un document sau plan care sa indice" ca gruparea se afla in faza de pregatire a unui atentat, a spus sursa citata, precizand ca celula nu identificase practic nici o tinta.

Riscul unor atentate in Franta "este la un nivel foarte ridicat", declarase intr-o emisiune inregistrata, inainte de capturarea teroristilor, ministrul francez de interne, Nicolas Sarkozi.

"Dupa atentate in capitale ale lumii ne gandim si la Paris, Berlin si Roma", a atras atentia ministrul. Sarkozi si-a aparat proiectul de lege care prevede sporirea supravegherii video, domeniu in care Franta nu se afla, in opinia sa, la nivelul corespunzator, dar si controlarea datelor din comunicatiile prin telefon si Internet si a argumentat necesitatea supravegherii indeaproape a presupusilor islamisti.

"Chiar in acest moment ne intrebam de ce multi tineri francezi se afla in Pakistan in scoli religioase, stim ca zeci de tineri francezi care se afla in Irak sunt gata sa devina teroristi sinucigasi", a subliniat el. "Dorim sa stim cine pleaca si in ce loc, pentru cat timp si cand va reveni", a conchis el. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO