Politică externă

Tony Blair si-a anuntat oficial retragerea

11.05.2007, 19:00 21

Premierul britanic Tony Blair si-a anuntat ieri retragerea de la conducerea Partidului Laburist si, implicit, din functia de premier, urmand sa-si prezinte oficial demisia pe 27 iunie. Anuntul a fost facut in cadrul unui discurs tinut la clubul laburist din Trimond aflat in circumscriptia lui Blair, Sedgefield, din nord-vestul Angliei. Locul ales de Tony Blair pentru retragere a fost unul simbolic, anume aici el isi lansase pe 11 iunie 1994 campania in urma careia obtinuse sefia partidului laburist.
Demisia lui Blair va declansa competitia pentru conducerea Partidului Laburist si, implicit, pentru functia de prim-ministru. Favorit este actualul ministru al Finantelor, Gordon Brown, 56 de ani, autor, alaturi de Blair, al politicilor britanice din ultimul deceniu.
Discursul in sine a fost o trecere in revista a reusitelor celor trei mandate consecutive ale fostului sef al laburistilor. "Nu avem nevoie de statistici pentru a ne da seama ca traim mai bine decat in 1997", a declarat Tony Blair. "Un singur guvern de dupa 1945 a reusit sa aduca britanicilor mai multe locuri de munca, mai putini someri si o crestere economica in fiecare semestru al anului - guvernul acesta", a adaugat Blair care a vorbit si despre standarde de viata mai ridicate nu doar pentru elite, ci si pentru oameni de rand.
Blair a incercat sa explice si alegerea sa de a interveni in Irak si Afganistan, afirmand ca britanicii nu puteau ramane impasibili la moartea a peste 3000 de oameni nevinovati in atentatele din 11 septembrie. In plus, premierul britanic a reluat celebra fraza de "umar langa umar" rostita atunci cand anuntase ca Londra va sprijini SUA in lupta contra terorismului. "Am facut din Marea Britanie un lider, iar prezenta alaturi de cel mai vechi aliat al nostru este un test de vointa si loialitate", a incheiat Blair sustinand ca britanicii sunt cea mai mare natiune pe pamant si a fost o onoare pentru el sa ii serveasca.
Totusi, parca anticipand declaratiile lui Blair, pagina electronica a BBC-ului prezenta ieri o serie intreaga de statistici cu grafice cuprinzand anii de guvernare ai singurului laburist care a stat in Downing Street 10 timp de trei mandate consecutiv.
Din cifrele prezentate de BBC se vede ca daca in anii optzeci problema somajului se afla mereu in topul principalelor teme care provocau ingrijorare britanicilor, catre 2007 tema nu era nici macar in primele zece. In acelasi timp, speranta de viata a crescut constant atat la femei, cat si la barbati. Incepand cu 2003 persoane avand 65 de ani ar putea trai alti 16. Numarul abonametelor la telefoane mobile, numarul vehiculelor 4x4 si al CD-urilor cumparate, plus inca alte cateva categorii, toate au inceput sa creasca din 1997.
Hat-trickul realizat de Blair incepand cu 1997 face din el unul dintre cei mai importanti premieri britanici de dupa 1900. Victoriile obtinute impotriva conservatorilor au fost de fiecare data clare, in ciuda prognozelor electorale defavorabile, cel putin, in cazul ultimelor doua runde de alegeri, atunci cand uzura la guvernare ar fi trebuit sa fie decisiva in rasturnarea balantei de putere.
In plus, Blair a reusit crearea unui cadru favorabil dezvoltarii economiei si cresterii exporturilor britanice, asigurarea unui climat social si profesional apreciat favorabil de majoritatea alegatorilor. In economia britanica rata somajului a ajuns sa fie de doar 4,7%, fata de 10,2% in Franta si 11,8% in Germania. A mai reusit gestionarea eficienta a dosarului Irlandei de Nord, materializata recent in noul guvern format de catolici si protestanti la Belfast.
Pe plan extern, Blair a reusit propulsarea Marii Britanii in jocurile mari de putere. Londra a avut un cuvant greu de spus in teme de genul campania globala antiterorista, combaterea proliferarii nucleare si a celorlalte arme de distrugere in masa, accesul la resursele energetice vitale.
Blair a avut insa de suferit enorm de pe urma scandalurilor de tipul celui supranumit "bani pentru onoruri", precedat de un alt scandal legat de ministrul Culturii, Tessa Jowell si sotul acesteia, avocatul David Mills, inculpat intr-o afacere de coruptie care avea legatura cu premierul italian, Silvio Berlusconi. Nu in ultimul rand, Blair a ramas cunoscut si pentru lobbyul pe care l-a facut in Romania pentru ca unul dintre cei mai importanti donatori ai laburistilor sa obtina combinatul siderurgic de la Galati.
Totusi, in ciuda acestor scandaluri in care a fost implicat, Blair ramane pentru 61% dintre britanici un bun prim-ministru, conform unui sondaj publicat recent de The Independent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO