Politică externă

Tratatul cu Ucraina, prilej de scandal intre politicieni

02.04.2008, 17:18 24

Presedintele Traian Basescu acuza administratia Emil Constantinescu ca, in 1997, a semnat Tratatul de baza cu Ucraina la "diktatul" Kievului, nerespectand interesul national.
Desi nu i-a numit, principalii vizati de atacul presedintelui au fost Emil Constantinescu si ministrul de externe de atunci, Adrian Severin.
"Azi cei care au exagerat si au gura mare au semnat tratate cu Ucraina diktate de Kiev si in postura de slugi absolute, ca uite am intrat in UE si NATO si fara sa avem un tratat cu Republica Moldova", a declarat seful statului la postul public de televiziune, in contextul in care explica importanta summit-ului NATO.
Reamintim ca tratatul cu Ucraina, valabil pe 10 ani, a fost semnat in 1997, in contextul in care una dintre conditiile aderarii la NATO era existenta unor bune relatii cu vecinii. Romania se astepta sa adere la NATO in 1999, ceea ce nu s-a intamplat.
Potrivit presedintelui, din cauza acelui tratat Romania are astazi procese cu Ucraina la Curtea de Justitie de la Haga, pentru ca respectivul document nu a lamurit problema delimitarii platoului continental si nici statutul Insulei Serpilor, cele doua mari probleme in litigiu intre Bucuresti si Kiev.
In replica, Severin l-a acuzat pe seful statului ca face declaratii demagogice si nefondate si ca, prin astfel de luari de pozitie, pericliteaza relatiile Romaniei cu Ucraina. Potrivit fostului ministru, daca presedintele Basescu credea ca documentul - a carui valabilitate initiala (cu posibilitate de prelungire) a expirat anul trecut - este in dezavantajul Romaniei, putea sa nu-l mai prelungeasca. Anexa tratatului prevede ca acesta este valabil pentru 10 ani, el prelungindu-se automat cu inca cinci ani, daca nicio parte nu il denunta.
"Una din doua, fie domnul Basescu, ca presedinte al Romaniei, trebuia sa ceara terminarea sa (a tratatului - n.n.), fie, in cunostinta de cauza, a decis sa nu o faca si atunci se face vinovat de abandonarea interesului national pe care il clameaza", a replicat fostul ministru de externe.
Potrivit acestuia, chiar tratatul semnat in 1997 a facut posibil ca Romania si Ucraina sa ceara la Haga rezolvarea litigiilor legate de platoul continental. Altminteri, spune Severin, Ucraina nu ar fi recunoscut jurisdictia Curtii de la Haga, lucru care ar fi blocat complet orice discutie legata de acest aspect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO