Politică externă

Ucraina ramane tare pe pozitii in subiectele sensibile

01.11.2007, 21:42 15

Ucraina nu cedeaza un pas din revendicarile sale in raport cu Romania - aceasta este concluzia vizitei pe care presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a incheiat-o ieri la Bucuresti.
Ucraina este unul din cei mai importanti vecini ai Romaniei, dar exista multe probleme nerezolvate intre cele doua tari, precum canalul Bistroe, problema impartirii platoului continental in Marea Neagra, vizele pentru Ucraina acordate cetatenilor romani, problema transnistreana si constructia combinatului de la Krivoi-Rog.
La scurt timp dupa ce a fost ales presedinte al Romaniei, Traian Basescu a promis solutionarea rapida a problemelor dintre cele doua tari vecine, un pariu ce pare acum pierdut, deoarece Iuscenko nu a acceptat niciun fel de compromis.
Canalul Bistroe a reprezentat subiectul central al discutiilor presedintelui ucrainean cu oamenii politici romani. Ieri, in cadrul intalnirii cu premierul roman Calin Popescu-Tariceanu, Iuscenko a declarat ca Romania si Ucraina trebuie sa adopte o politica deosebita in ceea ce priveste canalul.
Acest subiect a fost abordat si in timpul intalnirii dintre Iuscenko si Basescu -, dar presedintele ucrainean a declarat ca Bistroe este teritoriu suveran, unde statul ucrainean are dreptul de a desfasura orice activitate suverana.
Iuscenko a asigurat ca partea ucraineana va asigura realizarea tuturor obligatiilor internationale asumate referitoare la protectia mediului. Organizatiile internationale au acuzat Ucraina, atunci cand au inceput constructia canalului in 2004, pe motiv ca va distruge habitatul natural al Deltei Dunarii.
Unul dintre cel mai mari conflicte nascute intre cele doua tari este legat de delimitarea platoului continental. Viktor Iuscenko a declarat chiar zilele trecute ca Ucraina intentioneaza sa inceapa explorarea platoului continental din Marea Neagra, respectiv Insula Serpilor, scopul sau fiind de a asigura din productie interna mare parte din consumul de petrol si gaze naturale al tarii. Or, pentru ca acest lucru sa fie posibil, Ucraina trebuie (si incearca) sa demonstreze ca insula este locuita si ca are surse proprii de apa.
Momentan, insula are statut de stanca (nu are izvoare) si este locuita de aproximativ 100 de persoane, in mare parte graniceri si familiile acestora.
Conventia ONU asupra marii de la Montego Bay recunoaste dreptul statelor de avea in jurul teritoriului recunoscut 12 mile de ape teritoriale si 200 de mile marine drept zona de exploatare exclusiva. Dar acest lucru este valabil pentru zonele locuite, iar daca Ucraina reuseste sa demonstreze ca Insula Serpilor este locuita si are surse de apa ar avea dreptul ca exploateze cele 200 de mile. Problema este ca distanta dintre tarmul romanesc si insula este de doar 45 de kilometri, ceea ce inseamna ca impartirea zonelor de exploatare trebuie sa fie reglementata prin negocieri.
Platoul continental din jurul Insulei Serpilor este acum subiect al unei dispute intre Romania si Ucraina, litigiu care se judeca la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
Pe de alta parte, in timpul intalnirii dintre Basescu si Iuscenko, partea romana si-a aratat dezinteresul in a mai continua investitia de la Combinatul de la Krivoi-Rog, pe motiv ca intreaga industrie strategica din Romania a fost privatizata, si a cerut recuperarea sumei investite de un miliard de dolari.
Romania a participat, incepand din 1987, la realizarea combinatului minier de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi-Rog. Sumele investite de partea romana se ridica la aproximativ 800 de milioane de dolari.
Cu toate acestea, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca va ramane "fara par" pana cand suma investita va fi recuperata, din simplul fapt ca suma reclamata de statul roman difera de cea recunoscuta de Ucraina.
Discutand despre problema eliminarii vizelor pentru cetatenii romani, Iuscenko a declarat ca problema e ca si rezolvata, neamintind insa de situatia etnicilor romani din Ucraina.
"Implementarea regimului fara vize pentru cetatenii romani nu gaseste niciun impediment din partea ucraineana. Practic, chestiunea este rezolvata, ramanand de rezolvat chestiunile respective din punct de vedere tehnic", a declarat Iuscenko.
La sfarsitul discutiilor cu Traian Basescu, Viktor Iuscenko a declarat ca Romania si Ucraina au o pozitie comuna referitoare la situatia din Transnistria, ele pronuntandu-se pentru reluarea procesului de negociere.
"Tarile noastre, in aceasta privinta, au o pozitie comuna - se pronunta pentru reluarea procesului de negociere", a spus Iuscenko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO