Politică externă

UE are de ales intre un presedinte „strong” si unul „low profile”

17.11.2009, 23:10 15

Balanta inclina spre cea de-a doua varianta, mai precis sprepremierul belgian Herman Van Rompuy. Potrivit Financial Times,majoritatea statelor membre ale UE sunt deranjate de ideea unuipresedinte puternic (presedintele Consiliului European - sefii destate si de guverne din Uniune) si care ar putea umbri guvernelenationale.

De aceea, Van Rompuy este agreat de majoritatea statelor,printre care si Franta si Germania. El este popular in randulcolegilor sai europeni, dar se afla in fruntea Executivului belgiande mai putin de un an si nu este atat de cunoscut la nivelinternational.

Postul de presedinte al Consiliului European - ales pe operioada de 2,5 ani - si cel de Inalt Reprezentant al UE pentrupolitica externa si securitate comuna a fost creat de Tratatul dela Lisabona, care va intra in vigoare la 1 decembrie. Lideriieuropeni se vor reuni la Bruxelles maine seara in cadrul unuidineu, pentru a decide cine va ocupa aceste doua posturi.

Un viitor presedinte al UE pasionat dehaiku

Rompuy - cunoscut pentru pasiunea sa de a scrie haiku, un stiljaponez de poezie - poate conduce o sedinta in mai multe limbistraine. De asemenea, el este cel care a ajutat in anii '90 Belgiasa adere la zona euro.

Dupa ce a devenit premier al Belgiei in decembrie anul trecut,Van Rompuy a reusit sa repare neintelegerile dintre valoni siflamanzi si

s-a descurcat cu o birocratie de sase parlamente si mai mult de50 de guverne regionale, relateaza The Wall Street Journal.

"Daca stii ca conduci Belgia, atunci poti conduce UE", adeclarat Maciej Kaczynski, analist la Centrul pentru StudiiPolitice din Bruxelles.

Celelalte optiuni pentru postul de presedinte sunt fostulpremier britanic Tony Blair, primul-ministrul luxemburghez JeanClaude Juncker, primul-ministru al Olandei Jan Peter Balkenende saufostul presedinte leton Vaira Vike-Freiberga.

Optiunea de la inceput a tuturor, numele lui Tony Blair ainceput usor sa iasa din carti si asta din cauza temerii ca"celebritatea" sa ar putea afecta puterea guvernelor nationale. Deaceea, Franta si Germania, care au anuntat la inceput ca-l sustinpe fostul prim-ministru al Marii Britanii, s-au coalizat infavoarea lui Herman Van Rompuy.

Zvonurile potrivit carora s-a ajuns la un acord in ceea cepriveste cele doua posturi de conducere de la nivel european aufost dezmintite insa de presedintia suedeza a UE, care negociazaaceste functii.

"Cred ca va mai dura cateva zile. Nu as spune ca este undezastru total, dar nu s-a atins inca un acord", a declarat CeciliaMalmstrom, ministrul suedez pentru afaceri europene, citata deEUobserver.

Rompuy vrea o eco-taxa la nivelul UE

Premierul belgian Herman Van Rompuy doreste impunerea unei taxeeco la nivel european, pentru a finanta costurile UE si ale"statului bunastarii". El a facut aceasta propunere in cadrul uneiintalniri a grupului Bilderberg (club neoficial de aristocrati,politicieni si oameni de afaceri care a fost fondat in 1954), lacare au fost prezenti printre altii si fostul secretar american destat Henry Kissinger.

Premierul belgian nu a dat mai multe detalii cu privire laaceasta taxa. Propunerea unei taxe ecologice la nivel europeanalarmeaza statele non-federaliste, precum Marea Britanie sauDanemarca, care s-au opus de-a lungul timpului implicarii Uniuniiin politicile nationale de taxare.

Un candidat la sefia diplomatiei europene care nu stieengleza

Nu exista niciun candidat favorit nici in privinta viitoruluiInalt Reprezentant al UE pentru politica externa si securitatecomuna, insa este avansat numele lui Massimo D'Alema, fost ministrude externe al UE si controversat pentru trecutul sau comunist. Cutoate acestea insa, D'Alema nu vorbeste fluent engleza, un lucruesential pentru a fi numit intr-un post de conducere european,relateaza Financial Times.

"Acum nu este un moment bun pentru UE. Acum ne adresam liderilorcare nu stiu sa vorbeasca engleza sau care sunt necunoscuti. Lumeaintreaga va rade in hohote daca Europa va produce lideri fara niciovaloare", a atras atentia Denis MacShane, fost ministru britanicpentru afaceri europene, citat de FT.

Pe lista pentru sefia diplomatiei europene se mai aflaeuroparlamentarul roman Adrian Severin.

Analistii se tem ca viitorul ministru de externe al UE - cum maieste numit Inalt Reprezentantul pentru politica externa - vagestiona foarte greu toate prerogativele prevazute conformTratatului de la Lisabona.

Potrivit documentului, noul post urmeaza sa fie gestionat decatre o singura persoana, care va avea atributii atat in materie depolitica externa, cat si in privinta mijloacelor financiare pentruaplicarea acesteia.

De asemenea, el va fi si vicecomisar si va primi portofoliulAfacerilor Externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO