Politică externă

UE cere Serbiei sa sprijine independenta Kosovo

09.02.2007, 19:34 15

Oficiali europeni de rang inalt au incercat ieri sa convinga liderii sarbi sa participe "in mod pozitiv" la negocierile privind problema provinciei Kosovo spunandu-le ca fac astfel un pas important pentru apropierea de Europa si de o eventuala aderare la UE.
Seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a carui tara detine presedintia UE, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Javier Solana, si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, s-au intalnit cu presedintele Serbiei, Boris Tadici, si cu premierul aflat la sfarsit de mandat, Vojislav Kostunita. Aceasta a fost prima intalnire dupa alegerile din Serbia in care ultranationalistii au castigat o treime din voturi si dupa ce reprezentantul special al ONU, Martti Ahtisaari, si-a prezentat propunerile privind statutul proviniciei separatiste Kosovo.
"Speram ca partea sarba va participa activ la aceste negocieri si ca ele vor putea incepe in curand", a declarat Steinmeier, in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de Kostunita.
Independenta provinciei Kosovo este vazuta de Bruxelles ca un punct-cheie in stabilitatea Balcanilor, o regiune care a provocat multe neplaceri in Europa. Mai mult, multi dintre liderii europeni considera ca fara rezolvarea acestor conflicte, regiunea balcanica nu va putea fi integrata vreodata in UE.
Premierul sarb a cerut o scurta amanare a negocierilor pentru a putea informa parlamentul sarb. Sprijinul europenilor pentru o noua amanare, chiar si pentru scurt timp, arata ca doresc sa obtina daca nu asentimentul, cel putin angajamentul sarbilor pentru cooperare in implementarea propunerilor lui Ahtisaari. Scopul este consolidarea fortelor proeuropene din Serbia, fundamentale pentru stabilizarea Balcanilor, si eliminarea riscului unui veto in cadrul ONU din partea Rusiei, aliat traditional al sarbilor. Moscova a sustinut in repetate randuri ca nu va sustine propunerea ONU decat daca Serbia va fi de acrod cu ea. Inainte de a merge la Belgrad, Steinmeier si Solana s-au deplasat luni la Moscova, pentru a incerca sa obtina sprijinul Rusiei pentru planul lui Ahtisaari.
Este important insa ca si sarbii, care au refuzat intotdeauna ideea unei independente a provinciei Kosovo, "sa raspunda in mod pozitiv, constructiv si fara intarziere" la propunerile lui Ahtisaari, a afirmat Solana.
In propunerile pe care
le-a facut, Ahtisaari s-a ferit sa vorbeasca despre independenta Kosovo, provincie administrata de ONU din 1999. El a deschis insa calea spre independenta, prevazand o suveranitate sub supraveghere internationala, care a atras o reactie ostila din partea sarbilor.
Pentru a convinge Serbia sa coopereze in cazul Kosovo, europenii au amintit sansele acestei tari de a adera, la un moment dat, la Uniunea Europeana. "Dorim sa acordam Serbiei locul pe care il merita. Serbia apartine Europei", a precizat Steinmeier.
Negocierile dintre Uniunea Europeana si Serbia au fost inghetate in mai 2006, din cauza lipsei unei "cooperari depline" a Belgradului in vederea arestarii fostului comandant militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, cautat de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO