Politică externă

UE si-a prezentat proiectul de reducere a dependentei energetice

13.11.2008, 19:07 9

Presedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat ieri cu o zi inainte de debutul summit-ului UE-Rusia, planul Uniunii pentru Siguranta Energiei, care presupune reducerea dependentei de importurile straine de gaze si petrol, dar si construirea unei retele electrice europene care sa conduca la reducerea nevoilor de importuri pentru asigurarea energiei.

Astazi are loc la Nisa summit-ul UE-Rusia, ce se asteapta sa fie dominat de criza financiara si de dependenta Europei fata de resursele energetice rusesti. De asemenea, liderii europeni au anuntat ca vor relua discutiile privind un parteneriat strategic intre cele doua parti, proiect blocat in vara din cauza conflictului din Georgia.
Uniunea Europeana, care importa un sfert din necesarul sau de gaze din Rusia, a incercat de-a lungul timpului sa evite monopolul rusesc, prin diferite masuri.
Potrivit planului Comisiei Europene, reteaua electrica europeana va consta in noi cabluri ce vor lega centralele eoliene din Marea Nordului si va presupune conectarea retelelor de electricitate din regiunea Marii Baltice si tarile cu iesire la Marea Mediterana.
Potrivit cotidianului britanic The Times, tarile europene vor mai contribui financiar la construirea a doua conducte pentru obtinerea de gaz din Asia Centrala si Africa. Planurile presupun constituirea unei Comunitati Gas Ring sau a unei retele care sa permita tarilor europene partajarea rezervelor de gaze in cazul in care Rusia decide sa intrerupa livrarea. Analistii estimeaza ca cele doua proiecte vor costa milioane de euro.
Barroso a subliniat faptul ca dependenta Europei de importurile de gaze ar putea ajunge la 70% pana in 2030 si ca Rusia are nevoie de consumatorii europeni, la fel cum si ei au nevoie de Moscova.
"Mesajul meu de maine (azi, n.n.) pentru presedintele Medvedev nu va fi in mod cert unul negativ. Devenim din ce in ce mai interdependenti. Angajamentul nostru fata de furnizorii straini de energie e unul simplu: daca resursele sunt garantate, piata e garantata", a declarat Barroso, adaugand ca summit-ul UE-Rusia va fi o sansa de a vedea cat de pregatita e Rusia - in ceea ce priveste energia si nu numai - pentru un dialog constructiv.
Legat de acelasi subiect, premierul rus Vladimir Putin a amenintat miercuri cu renuntarea la planurile de construire a conductei Nord Stream, daca Europa nu va arata niciun interes pentru aceasta.
"Europa trebuie sa decida daca are nevoie sau nu de aceasta conducta", a spus Putin in cadrul unei intalniri cu omologul sau finlandez Matti Vanhanen la Moscova. Putin a subliniat ca e posibil ca Gazprom (gigantul grup energetic rusesc) nu isi va mai permite sa construiasca conducta in conditiile in care pretul gazelor a scazut in ultima vreme.
Nord Stream, a carui constructie este estimata in prezent la aproape
7,4 mld. euro, va transporta gaz rusesc in Germania pe sub Marea Baltica. Proiectul a nascut o serie de reactii negative in randul statelor europene, tarile baltice si Polonia fiind nemultumite ca nu au fost trecute pe harta con-ductei. De asemenea, Finlanda si Suedia se opun construirii acesteia din cauza efectelor negative ale acesteia asupra mediului. Putin a amenintat ca, in cazul in care Europa nu va duce pana la capat proiectul Nord Stream, Rusia va construi uzine de prelucrare a gazelor si va trimite carburantul pe pietele mondiale, inclusiv europene, insa la un pret mult mai mare.
Celalalt subiect important al intalnirii de astazi va fi criza financiara. Presedintele rus Dmitri Medvedev a subliniat ieri intr-un interviu pentru presa franceza necesitatea unei "relatii cat se poate de stranse" intre Uniunea Europeana si Rusia in domeniul economic, in contextul crizei financiare.
"Interesul nostru este sa avem relatii cat mai stranse posibil. Avem nevoie de investitii reciproce. Europa este cel mai mare consumator de energie rusa, suntem mari cumparatori de tehnologie si produse europene", a declarat presedintele rus.
Imediat dupa incheierea discutiilor, Medvedev impreuna cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor pleca catre Washington, pentru a participa sambata la summit-ul G20 destinat crizei financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO