Politică externă

Ungaria: Intai vine FMI, apoi pleaca Guvernul

Ungaria: Intai vine FMI, apoi pleaca Guvernul
22.03.2009, 21:32 13

Premierul va informa astazi Parlamentul despre decizia sa si a propus desemnarea noului premier in cadrul unui congres extraordinar al MSZP (Partidul Socialist) in decurs de doua saptamani.
"M-am inselat in privinta fortelor si sanselor noastre. Si intr-un moment important nu am reusit sa imi exprim clar ideile. In consecinta, credibilitatea mea a fost afectata in mod semnificativ", a subliniat Gyurcsany.
Daca va pleca din funtea Guvernului, Gyurcsany, liderul Partidului Socialist Ungar, va fi al treilea premier european nevoit sa renunte la mandat ca urmare a crizei financiare, dupa omologii sai din Letonia si Islanda. In Islanda, unde sistemul bancar a fost zdruncinat dupa debutul crizei financiare din SUA, a demisionat si guver-natorul Bancii Nationale.
Modul in care va pleca din Guvern, este insa neclar, el nu a anuntat ca va demisiona, ci ca va cere un vot de neincredere colegilor sai de partid parlamentari. El detine functia de prim-ministru din toamna lui 2004.
"Propun formarea unui nou guvern cu un nou sef al guvernului", a declarat Gyurcsany, fara a mentiona un potential succesor. "Cer congresului sa permita liderului partidului, consiliului de administratie si sefului grupului parlamentar sa pregateasca desemnarea unui nou premier", a spus premierul.
Gyurcsany nu este la primul moment de sinceritate din cariera. In urma cu doi ani el a spus, potrivit unei inregistrari care s-a "scurs" in presa, ca a mintit electoratul pentru a castiga alegerile, ascunzandu-i faptul ca situatia economica a Ungariei este dezas-truoasa. 
Publicarea acestei marturisiri a provocat ample manifestatii in Budapesta, maghiarii cerand demisia premierului. Ieri, dupa anuntul lui Gyurcsany, grupuri de tineri au iesit din nou in strada cerand alegeri anticipate. Potrivit sondajelor citate de presa maghiara, Fidesz, partidul de dreapta condus de Viktor Orban ar castiga alegerile in fata socialistilor, care oricum au un guvern minoritar, mentinut cu sprijinul liberalilor. 
Potrivit presei ungare, fostul ministru de finante, Lajos Bokros, a declarat sambata ca ar fi dispus sa conduca un nou guvern ungar, daca i s-ar cere acest lucru.
"Daca Parlamentul responsabil al Ungariei imi cere sa conduc un guvern pentru solutionarea crizei, sunt pregatit sa accept", a declarat Bokros, in cadrul unei reuniuni a tinerilor economisti la Gyongyos, in nordul Ungariei.
Ministru de finante in Guvernul socialist-liberal al lui Gyula Horn, Bokros este renumit pentru pachetul sau de austeritate cu acelasi nume, care a scos Ungaria dintr-o criza economica la jumatatea anilor '90.
Bokros a declarat ca este o datorie a intelectualilor sa foloseasca orice mijloace pentru a promova prosperitatea tarii.
Anuntul premierului Gyurcsany a venit dupa ce guvernul sau a lansat un plan de reforme pentru consolidarea economiei ungare si sustinerea monedei nationale.
Ungaria este una dintre cele mai grav afectate tari din estul Europei pe fondul crizei economice internationale. Forintul, moneda nationla, este in cadere libera din toamna anului trecut si nu s-a redresat dupa imprumutul de la FMI si Banca Mondiala din noiembrie. Gyurcsany considera ca reformele din domeniul educatiei, sanatatii si sigurantei sociale trebuie continuate. "Sunt obstacolul pentru schimbare, deci elimin acest obstacol acum", a declarat el.
El a fost principalul sustinator al unui pachet special de ajutorare pentru Europa de Est in cadrul summit-ului informal de la Bruxelles din urma cu trei saptamani, insa pledoaria sa nu a avut ecou. El a insistat asupra accelerarii procesului de aderare la zona euro in incercarea de a pune Ungaria la adapost de fluctuatiile cursului valutar.
Ungaria s-a numarat printre primele tari central si est-europene afectate de criza financiara globala, pe fondul unei datorii externe de peste 90% din Produsul Intern Brut. Pe langa finantarea de urgenta primita in noiembrie de la Fondul Monetar International, guvernul maghiar a luat bani si de la Comisia Europeana, si de la Banca Mondiala.
Economia Ungariei s-a contractat cu 2,3% in ultimul trimestru al lui 2008 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Noile cifre vin sa confirme ca statul a intrat in recesiune, in principal pe fondul scaderii cererii de export din zona euro, principala piata de comercializare a produselor din statele ex-sovietice, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO