Politică externă

Uniunea Europeana, pe marginea prapastiei

27.05.2005, 19:32 11

Din cauza conditiilor economice dificile si a nemultumirilor de ordin politic, Uniunea Europeana se afla pe marginea prapastiei, potrivit Financial Times.

Peste cateva zile, este posibil ca cetatenii francezi si cei olandezi sa-si fi exprimat sentimentul de frustrare votand impotriva Constitutiei UE, aruncand Uniunea Europeana in plina criza si pe liderii acesteia in confuzie.

Capacitatea Europei de a se reface va fi pusa la grea incercare. Pe langa Schroeder, pentru a carui "iesire" de pe scena politica s-au pronuntat cetatenii germani, lideri din Franta, Italia si Europa Centrala isi mentin cu greu pozitiile de varf, spulberand sperantele legate de adoptarea unor reforme extrem de necesare, de aparitia unei coeziuni in interiorul UE, de existenta unei influente mai mari de ordin diplomatic a UE, si de cea a unor institutii europene in acelasi timp simplificate si mult mai eficiente.

Diplomatii UE cu experienta isi amintesc de anii ''80 si ''90, cand Helmut Kohl, cancelarul german, si Francois Mitterand, presedintele francez, au facut posibil progresul UE, asistati de catre Jacques Delors, presedintele Comisiei Europene.

Liderii "slabiti" de astazi sunt mult mai interesati de a impinge autoritatile de la Bruxelles sa-i castige de partea lor pe cetatenii nemultumiti decat de a continua proiectul european.

Astazi, in perspectiva unor alegeri anticipate in aceasta toamna dupa o infrangere umilitoare, Schršder risca stabilitatea centrului industrial al tarii sale.

Chirac, ce a condus o serie de guverne fara putere de cand a preluat puterea in 1995, ar putea renunta la ultimul sau prim-ministru, Jean-Pierre Raffarin, indiferent de rezultatul referendumului organizat in Franta cu privire la Constitutia europeana.

In cazul Comisiei Europene, organismul executiv al UE ce ar trebui sa intruchipeze interesele europene, presedintele Jose Manuel Barroso incearca sa ia o serie de initiative importante de cand a preluat aceasta pozitie in noiembrie anul trecut, insa eforturile sale se lovesc de criza din ce in ce mai ampla legata de Constitutia europeana.

"Europa nu mai are lideri ce dispun de viziunea sau vointa sau capacitatea politica necesara pentru a scoate continentul din starea actuala de declin", spune un fost oficial francez.

Oamenii de stat din trecut au beneficiat de o economie puternica relativ netulburata de globalizare. Liderii de astazi se afla in fata unei stari prelungite de slabiciune economica, se lovesc de temeri din ce in ce mai accentuate legate de posibilitatea ca est-europenii si asiatici sa preia cea mai mare parte a locurilor de munca si de o atitudine generala de prudenta manifestata de elitele politice.

In Germania, rata somajului ramane la 12%, iar in ultimii ani, rata anuala de crestere economica a atins cu greu 1%. Schršder, ce a castigat la limita un nou mandat de patru ani in 2002, a incercat din rasputeri sa implementeze reformele economice de care era nevoie pentru ca situatia sa se schimbe.

In Franta, Chirac a asistat la o scadere drastica a cotei sale de popularitate in ultimele luni pana la 40%, in contextul in care ritmul de crestere economica a incetinit iar rata somajului a crescut pana la 10,2%. Presedintele, ce a preluat conducerea promitand sa rezolve problemele sociale ale Frantei, nu a fost capabil pana acum sa gaseasca o solutie in cazul ratei extrem de ridicate a somajului.

Tony Blair a fost reales, insa exista speculatii conform carora acesta se va retrage cu mult timp inainte de expirarea mandatului sau de cinci ani pentru ca partidul sau sa-si poata mentine pozitia de lider.

Silvio Berlusconi, prim-ministrul Italiei, asista la o economie aproape stagnanta si la o crestere a deficitelor de cand a preluat puterea in 2001.

Guvernul sau ar putea pierde urmatoarele alegeri nationale, ce sunt asteptate in mai 2006, acestea putand fi insa organizate mai devreme.

In Polonia si Cehia, partidele foste comuniste ce incearca din rasputeri sa-si pastreze majoritatea in parlament au in fata perspectiva unei anihilari politice in cadrul unor alegeri iminente.

Guvernul olandez, ce ar putea invins in cadrul propriului referendum constitutional pe 1 iunie, are un rating de popularitate de sub 20%.

Chiar si in Suedia, unde economia este relativ vioaie, Goran Persson, prim-ministru, si-a pierdut din popularitate dupa opt ani de mandat.

Intr-o astfel de atmosfera, oficialii UE se asteapta la luni de "paralizie", asteptand o triere a liderilor.

Pe langa situatia de "paralizie" politica la nivel national, luarea unor decizii cu privire la unele probleme ale UE de mare importanta ar putea fi amanata timp de mai multe luni.

Acum, exista sanse foarte reduse ca UE sa-si adopte bugetul de 1.000 de miliarde de euro pe sapte ani inaintea alegerilor din Germania asteptate in septembrie.

Planurile de lansare a negocierilor cu Turcia in octombrie ar putea fi de asemenea amanate, in timp ce reformele ce vizeaza intreaga UE ar putea stagna.

Pe plan diplomatic, UE s-ar putea dovedi a nu fi un interlocutor de incredere cu Statele Unite pe marginea unor probleme de importanta maxima.

Washingtonul ar putea fi linistit de probabilitatea ca alegerile din Germania sa amane sau chiar sa anuleze propunerea UE de a-si ridica embargoul asupra Chinei in problema armelor.

Partidele germane de opozitie si membrii coalitiei lui Schršder sunt cu totii extrem de rezervati cu privire la aceasta propunere. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO