Politică externă

Viitorul secretar american al Trezoreriei a fentat Fiscul

14.01.2009, 18:53 14

"Echipa de vis" a presedintelui ales al SUA, Barack Obama, are probleme in Congresul american inainte de a-si prelua mandatul, in contextul in care cei mai de seama membri ai sai, precum Timothy Geithner sau Hillary Clinton, risca sa nu fie validati in functie de congresmeni din cauza unor chestiuni financiare in care sunt implicati.

Ultimul adaugat pe "lista neagra" este Timothy Geithner (48 de ani), nominalizat de Obama pentru functia de secretar al Trezoreriei, care, spune el, a uitat sa plateasca taxe la stat in valoare de aproape 34.000 de dolari in perioada 2001-2004, cand lucra la FMI. Potrivit echipei de tranzitie a lui Obama, Geithner si-a dat seama de greseala facuta in noiembrie trecut si si-a platit de atunci datoriile.
De asemenea, Geithner a angajat o imigranta careia ii expirase permisul de munca. Conform declaratiilor unui consilier al lui Obama, femeia a solicitat innoirea permisului si in prezent locuieste legal in Statele Unite.
Aceste probleme risca sa afecteze confirmarea lui Geithner in functia de secretar al Trezoreriei, potrivit unor oficiali din cadrul Comisiei pentru finante din Senat. Problemele referitoare la neplata taxelor au fost discutate marti in cadrul unei sedinte cu usile inchise intre Geithner si membri ai acestei comisii.
Situatia de fata este foarte stan-jenitoare pentru Timothy Geithner, presedintele filialei din New York a Rezervei Federale (FED), respectat economist american, a carui principala sarcina, in cazul in care va deveni presedinte al FED, va fi de a gasi solutii pentru criza economica. De altfel, acest tip de slujba nu-i este straina lui Geithner care a lucrat la planul de salvare a bancii de investitii Bear Stearns, precum si la cel de nationalizare a AIG.
 "Salvarea" lui Geithner ar putea fi insa contributia lui importanta in gestionarea crizei financiare, conform declaratiilor mai multor senatori la incheierea sedintei de marti. Acestia au anuntat ca intentioneaza sa-l sprijine in continuare pe Geithner. Presedintele Comisiei pentru finante din Senat, Max Baucus, a catalogat aceasta pro-blema ca fiind una serioasa, dar nu una care
l-ar putea descalifica pe Geithner.
"Il sprijin in continuare", a declarat senatorul Orrin Hatch. "Este un tip foarte competent", a adaugat el.
La randul ei, Hillary Clinton, nominalizata de Obama pentru functia de secretar de stat (ministru de externe), ar putea sa nu fie validata astazi de senatorii din Comisia de politica externa din cauza donatorilor internationali care finanteaza fundatia caritabila a sotului acesteia, Bill.
 Lista donatorilor internationali - printre acestia numeroase guverne straine si agentii guvernamentale - ai fundatiei fostului presedinte american Bill Clinton, William J. Clinton Foun-dation, a dat nastere la mai multe intre-bari in randul senatorilor americani referitoare la existenta unui conflict de interese intre echipa lui Obama si actele de caritate.
"Miezul problemei este legat de faptul ca guvernele straine pot ajuta Fundatia Clinton intr-un mod in care sa primeasca anumite favoruri de la secretarul de stat", a declarat senatorul Richard Lugar, unul dintre cei mai respectati lideri ai Partidului Re-publican.
Lugar a cerut mai multa trans-parenta in primirea donatiilor de catre fundatia lui Bill Clinton, una dintre solutii fiind, in opinia sa, impunerea unor reguli stricte de catre fostul pre-sedinte american in privinta donatiilor internationale.
In luna decembrie, reprezentantii fundatiei Clinton au semnat un acord cu echipa de tranzitie a lui Obama in urma caruia au publicat listele tuturor donatorilor si au promis ca vor face asta in fiecare an de-acum incolo, cat timp Hillary Clinton va fi secretar de stat.
Echipa lui Obama a avut probleme inca din prima saptamana a lui 2009, cand Bill Richardson, guvernatorul statului New Mexico, nominalizat pentru postul de secretar al comertului, a renuntat la functie din cauza anchetei asupra unei firme care are contracte cu statul al carui guvernator este.
Potrivit presei americane, firma CDR Financial Product, care a contribuit financiar la activitatile politice ale lui Richardson, a obtinut un contract de aproximativ 1 miliard de dolari (circa 720 de miliarde de euro) cu statul New Mexico. Un mare juriu federal a deschis o ancheta asupra acestei afaceri.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO