Politică externă

Viktor Iuscenko este fortat sa refaca echipa cu cea pe care a demis-o

28.03.2006, 00:00 20

Fostii mari aliati, ulterior rivali neimpacati - Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko - sunt pe cale sa refaca "Uniunea portocalie" in Ucraina pentru a indeparta pericolul reinstalarii la guvernare a formatiunii proruse conduse de Viktor Ianukovici.

La alegerile legislative ucrainene care au avut loc duminica, presedintele Viktor Iuscenko a suferit o infrangere umilitoare, coalitia prezidentiala Ucraina Noastra obtinand, dupa numaratoarea partiala a voturilor, doar 17% din voturi si clasandu-se pe locul trei, in urma formatiunii lui Viktor Ianukovici, Partidul Regiunilor, care a luat peste 25%.

Blocul Iulia Timosenko, condus de fostul premier si aliat al presedintelui, a obtinut locul doi, cu aproximativ 23% din sufragii.

"Aceste rezultate reflecta modul cum apreciaza populatia primul an de mandat" prezidential al lui Iuscenko, a afirmat un analistul politic ucrainean.

La alegerile parlamentare au participat 45 de formatiuni politice, insa doar cinci dintre acestea au depasit pragul electoral.

Viktor Ianukovici, locotenentul fostului presedinte Leonid Kucima, este marele castigator al alegerilor de acum doua zile, dupa ce, la inceputul lui 2005, el a fost infrant in alegerile prezidentiale de catre Iuscenko, care l-a acuzat de fraudarea alegerilor.Insa sansele ca formatiunea prorusa sa ajunga la guvernare sunt extrem de mici dupa ce partidele liberale, clasate pe pozitiile inferioare in cursa electorala, s-au aratat dispuse sa colaboreze din nou. Cel mai probabil fostul colaborator al presedintelui, Iulia Timosenko, demisa din functia de premier anul trecut in urma unor acuzatii de coruptie, va fi investita din nou in aceasta functie. Partidul lui Iuscenko si Timosenko ar obtine majoritate absoluta in Parlament.

Iuscenko a evitat insa sa se pronunte si a anuntat ca va demara discutiile cu partidele politice pentru desemnarea premierului abia dupa ce vor fi anuntate rezultatele oficiale ale scrutinului.

"Sunt posibile diferite forme de coalitie si acestea vor fi definite in timpul negocierilor. Presedintele considera importanta elaborarea unui document asupra unui program. Toate grupurile trebuie sa sustina politica Ucrainei de integrare europeana", a adaugat acesta.Tabara portocalie a anuntat, la scurt timp dupa inchiderea sectiilor de votare, ca este dispusa sa uite incidentul din septembrie in urma caruia Timosenko a intrat in opozitie si sa ii ofere acesteia din nou postul de premier.

Aceasta solutie ar trebuie sa-i permita presedintelui continuarea politicii prooccidentale, care promoveaza integrarea Ucrainei in NATO. Insa pentru a realiza acest obiectiv, se-ful statului are nevoie de sustinere parlamen-tara stabila, cu atat mai mult cu cat noul Parla-ment va forma cvasitotalitatea Guvernului. Supranumita "doamna de fier" a politicii ucrainene, Iulia Timosenko nu a uitat sa reaminteasca ambitiile sale guvernamentale. In cazul in care presedintele Iuscenko refuza sa ii ofere postul de premier, "va trebui sa il accepte pe Ianukovici", l-a prevenit ea pe seful statului.

Echipa presedintelui, care pana in prezent s-a opus categoric intoarcerii Iuliei Timosenko in fruntea Guvernului, pare a fi resemnata cu aceasta idee.

Daca refacerea echipei portocalii si eventuala intoarcere a lui Timosenko in functia de premier ar trebui sa fie pe placul partizanilor revolutiei, acest lucru prezinta riscul de a nemultumi mediile politice si de afaceri din Ucraina. Activitatile guvernamentale ale lui Timosenko, purtand adeseori amprenta populismului, au indepartat anul trecut investitorii, speriati de proiectele de ampla revizuire a privatizarilor efectuate in perioada fostului regim, pe care promite sa le continue cand se va intoarce la putere.

"Nimeni nu poate conta pe ea pentru a face ceva, indiferent ce anume. Va face ceea ce va dori si cand va dori", aprecia recent un diplomat occidental sub acoperirea anonimatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO