Politică externă

Violentele din suburbiile Parisului s-au agravat

28.11.2007, 18:24 39

Violentele incepute la sfarsitul saptamanii trecute in suburbiile Parisului intre tineri si fortele de ordine s-au agravat in noaptea de luni spre marti, provocand ranirea a 77 de politisti, cinci dintre acestia fiind grav raniti.
Autoritatile franceze se tem ca situatia va escalada, iar Franta se va confrunta din nou cu situatia din 2005, cand tinerii saraci, majoritatea fii de imigranti, au incendiat mii de masini la periferiile Parisului si a altor mari orase franceze intr-un val de violente care a durat cateva saptamani si care a amintit de masivele proteste ale studentilor din 1968.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, aflat in China (si care in 2005 a luat masuri dure impotriva tinerilor revoltati din pozitia de ministru de externe pe care o detinea atunci), l-a sunat pe ministrul de interne, cerandu-i sa actioneze ferm.
Premierul Francois Fillon a declarat ca astfel de actiuni sunt inaceptabile si sunt puse la cale de "elemente criminale".
In noaptea de luni spre marti, la Villiers-le Bel, oras situat la circa 20 de kilometri de capitala franceza, aproximativ 100 de tineri cu cagule pe cap i-au atacat pe politisti cu cocteiluri Molotov si pietre, acestia ripostand cu gaze lacrimogene.
Conflictul s-a extins si in orasele-satelit ale Parisului, unde un numar de 63 de vehicule si cinci cladiri au fost incendiate.
In localitatea Essonne (la sud de Paris), un autobuz care nu transporta niciun pasager, precum si un camion au fost incendiate.
Conform politiei, care a apreciat situatia ca fiind mai grava decat in noaptea de duminica spre luni, 64 de politisti au fost raniti de proiectile, dintre care cinci grav. Un politist a fost ranit la umar de un glont de calibru destul de mare.
Intreg scandalul a inceput la sfarsitul saptamanii trecute, dupa moartea a doi tineri de 15 si 16 ani de origine nord-africana, a caror motocicleta s-a ciocnit de o masina a politiei.
Investigatiile de pana acum arata ca tinerii au fost vinovati de producerea accidentului, intrucat au mers cu viteza mare si au intrat in masina politiei care facea o patrulare de rutina.
Revolta din 2005 a pornit de la un caz asemanator - doi tineri s-au electrocutat intr-un transformator de curent, ascunzandu-se de politia care-i urmarea.


Francois Fillon, premierul Frantei

Astfel de actiuni sunt inaceptabile si sunt puse la cale de elemente criminale. Toti care fac astfel de fapte vor fi pedepsiti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO