Politică externă

Voronin joaca dur: Basescu instiga la dezordine

16.04.2009, 18:44 17

Potrivit lui Voronin, declaratiile lui Basescu ar reprezenta o dovada clara a implicarii Romaniei in treburile interne ale Republicii Moldova, mai ales in contextul protestelor stradale din Chisinau.

Zeci de mii de oameni au protestat saptamana trecuta in centrul capitalei moldovene impotriva rezultatelor alegerilor legislative din 5 aprilie, castigate oficial de comunisti.
Presedintele Traian Basescu a acuzat autoritatile de la Chisinau de crime impotriva protestatarilor si ca vor sa construiasca o Cortina de Fier peste Prut. El a anuntat ca se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului cu privire la impunerea de vize pentru romanii care merg in Republica Moldova.
 "Presedintele Romaniei a indraznit sa declare ca intreaga populatie a Republicii Moldova e constituita din romani si a promis sa-i duca pe toti romanii de peste Prut in Europa, prin acordarea in masa a cetateniei Romaniei", a afirmat miercuri seara presedintele moldovean, Vladimir Voronin.
"Daca toate acestea nu inseamna amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova si instigare la continuarea dezordinilor stradale, atunci, pe baza principiilor dreptului international, toate acestea pot fi calificate in termeni mai duri", a mai spus el, care a adaugat ca toate declaratiile de la Bucuresti la adresa Republicii Moldova sunt "extrem de tendentioase si inoportune".
Voronin a apreciat ca, prin declaratia sa, Basescu ar fi restrans aria identificarii cauzelor politice interne ale protestelor din 6-7 aprilie 2009 din capitala Republicii Moldova si a absolvit autoritatile moldovenesti de acuzatia ca ar suferi de "spionomanie".
Afirmand ca "aprecierile dure si declaratiile neretinute" vor ramane pe constiinta presedintelui Traian Basescu, Voronin si-a exprimat speranta ca acestea vor face obiectul unei investigatii speciale a UE.
 
"Basarabia e folosita in scopuri electorale in Romania"
"Problema Basarabiei" a devenit si un cal de bataie electoral in Romania, iar ispita de a privi Republica Moldova ca pe un teritoriu pierdut care, in anumite conditii, ar putea fi recuperat framanta mintile unora la Bucuresti si Chisinau, a mai spus Voronin.
El a sustinut ca, "mai devreme sau mai tarziu", conducerea Romaniei trebuie sa constientizeze faptul ca "timpul intrigilor geopolitice perimate a trecut", iar tarile europene depasesc "de mai mult timp cu succes vechile obide istorice". 
 
"Basescu manifesta un romanism agresiv"
Liderul de la Chisinau a respins afirmatiile presedintelui Basescu conform carora Romania reprezinta un sprijin important pentru Republica Moldova.
Voronin a argumentat ca Romania "nu este un generator de stabilitate pentru Republica Moldova si pentru regiunea din jur", el a adaugat ca "pretentia domnului Basescu de a se preocupa de cei patru milioane de romani nu este decat o dovada a neintelegerii realitatilor" din Republica Moldova, iar "grija obsedanta a domnului Basescu pentru romanii din Basarabia" este o manifestare a "romanismului agresiv" si "un factor de atatare a vrajbei interetnice".
 
"Vorbim aceeasi limba, dar..."
"Vorbim aceeasi limba, chiar daca o numim diferit. Si asta nu ar trebui sa fie un prilej de razboaie politice", a spus Voronin, care ani intregi a sustinut ca romana este o limba diferita de 'moldoveneasca' si de fapt moldovenii sunt un popor complet diferit de romani. In trecut Voronin a mai spus ca Romania a rapit Republicii Moldova o buna parte din teritoriu - adica provincia istorica a Romaniei, Moldova.
 
UE are retineri fata de noua lege a cetateniei romane
Guvernul roman a anuntat miercuri seara simplificarea procedurilor de redobandire si acordare a cetateniei romane pentru fostii cetateni romani si descendenti ai acestora pana la gradul III, prin modificarea legii cetateniei din 1991, dupa solicitarea presedintelui Traian Basescu.
Seful statului a argumentat ca in total exista 800.000 sau un milion de cereri a cetateniei romane din partea moldovenilor.
Potrivit actului normativ, fostii cetateni romani care au dobandit cetatenia prin nastere si care au pierdut-o sau le-a fost ridicata din motive neimputabile lor, precum si descendentii acestora pana la gradul III pot redobandi ori li se poate acorda cetatenia romana, la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile legale.
Comisia Europeana priveste cu prudenta intentia Romaniei de simplificare a procedurilor pentru obtinerea cetateniei, in contextul in care aproximativ un milion de moldoveni ar putea ajunge in spatiul Uniunii Europene, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului comunitar.
"Nu comentam intentiile, asteptam sa vedem faptele", declara Amadeu Altafaj-Tardio, purtatorul de cuvant al CE, dand asigurari ca Bruxellesul "ramane preocupat" de acuzatiile privind incalcarea drepturilor omului in R. Moldova.
O sursa europeana a explicat, sub protectia anonimatului, ca, in materie de cetatenie, "statele membre sunt suverane", astfel ca Executivul comunitar nu poate face nimic pentru a bloca initiativa autoritatilor romane.
"Insa Bucurestiul trebuie sa le ofere garantii partenerilor europeni despre modul in care va gestiona noul flux de cetateni ai UE", subliniaza sursa comunitara.
Potrivit europarlamentarului Renate Weber, Uniunea Europeana va accepta cu greu inca un milion de cetateni (deveniti europeni, daca ar primi cetatenia romana), deoarece va fi foarte dificil de digerat aceasta noua situatie.
Weber a argumentat ca fondurile se impart in functie de numarul populatiei, la fel ca si voturile din consiliul de ministri, iar UE nu se poate trezi deodata cu un milion de noi cetateni.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO