Politică externă

Votul in consiliul ONU, amanat pentru joi

12.03.2003, 00:00 14

Inaintea introducerii in dezbaterea Consiliului de Securitate a rezolutiei care ar autoriza folosirea fortei impotriva Irakului cei 15 membri ai Consiliului continua sa fie divizati, mai mult, pozitiile lor se radicalizeaza. Proiectul de rezolutie, inaintat, saptamana trecuta de SUA. Marea Brianie si Spania trebuie sa primeasca cel putin noua voturi pentru a fi adoptat, iar membrii permanenti ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China si Franta) nu trebuie sa faca uz de drepturile de veto pentru a-l bloca.
Consiliul de Securitate al ONU a inceput, ieri, la cererea grupului statelor nealiniate o dezbatere publica pe marginea crizei irakiene, care va dura si astazi drept urmare rezolutia nu va putea fi supusa la vot mai devreme de joi. O astfel de dezbatere ofera tuturor membrilor Natiunilor Unite posibilitatea de a lua cuvantul in public pentru a-si exprima punctul de vedere in privinta problemei "delicate a securitatii si pacii internationale".
Doi dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului - Rusia si China - a caror veto ar bloca adoptarea rezolutiei si-au facut publica intentia recurge la acest gest. China care se opune si ea rezolutiei introduse de SUA, Marea Britanie si Spania, a anutat ca respinge documentul dar nu a luat o decizie privind dreptul sau de veto. Pentru ca tabloul sa fie si mai complicat intre Marea Britanie si SUA au aparut primele divergente legate de propunerea de compromis initiata de Londra, menita sa intruneasca voturile celor 15 membri ai Consiliului. Marea Britanie a propus modificarea rezolutiei astfel incat data de 17 martie fixata ca ultimatum pentru dezarmarea Irakului sa fie amanata dar in document sa se specifice ca Bagdadul a pierdut ultima sansa de a se dezarma. SUA ale caror pregariri de razboi sunt gata a primit cu iritare a ceasta propunere.
In ceea ce-i priveste pe ceilalti membri ai Consiliului, situatia arata astfel: Spania si Bulgaria sustin rezolutia, Germania si Siria o resping in vreme ce Guineea, Angola, Chile, Camerun, Mexic si Pakistan sunt, inca, nehotarate.
In acest context, secretarul general ONU, Kofi Annan, a avertizat Statele Unite ca folosirea unilaterala a fortei ar insemna violarea cartei ONU. Carta Natiunilor Unite stipuleaza ca orice stat membru trebuie sa se abtina de la "recurgerea la amenintari sau de la folosirea fortei" impotriva unui alt stat membru, in afara cazului in care ar fi atacat. Carta precizeaza ca statele membre ONU "confera Consiliului de Securitate responsabilitatea principala de mentinere a pacii si a securitatii internationale si recunosc ca, achitandu-se de obligatiile pe care le impune aceasta responsabilitate, Consiliul de Securitate actioneaza in numele acestora".
"In cazul in care o actiune militara va avea loc fara aprobarea Consiliului de Securitate, legitimitatea si sustinerea unei actiuni de acest fel ar fi serios afectate". In schimb, "daca cei 15 membri ai Consiliului de Securitate vor ajunge la un consens" asupra modului de dezarmare a Irakului 'atunci autoritatea Consiliului va fi intarita iar lumea va fi mai buna" a afirmat Annan la inaugurarea Curtii Penale Internationale de la Haga.
El a apreciat, ieri, ca un veto francez in cazul celei de-a doua rezolutii ONU privind Irakul "nu va insemna sfarsitul Natiunilor Unite".
"Natiunile Unite vor ramane la fel de importante ca si acum", a adaugat Annan, la incheierea unei intrevederi cu premierul olandez, Jan Peter Balkende.
El a subliniat ca faptul ca membrii permanenti ai Consiliului de Securitate "au dreptul de a actiona asa cum doresc".
"Un veto nu este bun pentru unitate, dar exista precedente", a adaugat Annan.
Intr-un interviu acordat televiziuni franceze presedintele Jacques Chirac a reiterar ca Franta va uza de dreptul de veto, dar a insistat asupra fortei relatiei de prietenie franco-americana si a exclus posibilitatea ca legaturile dintre cele doua state "sa fie afectate" de actuala criza. El a anuntat ca, in eventulitatea unui razboi Franta nu va participa cu trupe adaugand ca, totusI,  Parisul va permite avioanelor militare americane sa survoleze teritoriul francez.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO