Politică

Politicienii colaboratori spun ca faceau numai bine turnand la Securitate

23.08.2006, 20:20 46

Audierile de ieri de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii au dovedit ca, in opinia celor vizati, se putea face bine turnand la Securitate. Asa lasa sa inteleaga primii patru politicieni din lotul de 21 care au dat ieri explicatii in fata colegiului CNSAS.
Primii doi dintre ei, Cristian Radulescu (PD) si Radu Terinte (PC), spun ca au furnizat informatii Securitatii despre teroristi. Ceilalti doi, Mona Musca (PNL) si Sogor Csaba (UDMR), spun ca de fapt ei si-au laudat cunoscutii la fosta politie politica si deci nu le-au facut nici un rau.
Mircea Dinescu si Cazimir Ionescu, membri in colegiul CNSAS, au vorbit si ei despre "note informative pozitive". Dinescu si Ionescu au facut aceste comentarii inainte ca CNSAS sa spuna raspicat daca cei patru au facut sau nu politie politica.
Verdictele in cazul politicienilor audiati ieri vor fi anuntate de CNSAS in doua saptamani, timp in care detinatorii de arhive va trebui sa verifice daca mai exista sau nu dosare pe numele lor.
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a declarat, ieri, dupa audierea sa la CNSAS, ca in timpul facultatii a dat informatii la Securitate referitoare la colegul sau de camera din ca-min - seful unei retele teroriste in Ro-mania. Radulescu a refuzat sa spuna numele organizatiei, astfel incat fostul sau coleg sa nu poata fi identificat, pentru ca "este acum ori un oficial al tarii lui, ori in continuare agent al acestei organizatii teroriste". Radulescu a aratat ca nu a dat nici o nota informativa, ci doar a discutat despre teroristul respectiv. Mircea Dinescu, membru in conducerea CNSAS, l-a disculpat pe Radulescu aratand ca este vorba despre "un caz de antiterorism clar". Deputatul PNL Mona Musca a afirmat, dupa audierea sa de ieri de la CNSAS, ca in dosarul sau de Securitate au aparut doua note informative "foarte frumoase" semnate cu pseudonimul "Dana". "O sa le vedeti, foarte frumoase, despre doua persoane de acolo", a spus Musca. Notele se refereau la "o secretara si o doamna" care lucrau in facultatea unde profesa si ea. Dinescu a sustinut si el ca Mona Musca a facut "caracterizari pozitive", "note colegiale" la Securitate, in timp ce Cazi-mir Ionescu a apreciat ca sunt "note cuminti, pozitive".
Senatorul PC Radu Terinte care a fost si el ieri la sediul colegiului a spus ca a dat declaratii la Securitate referitoare la un complot al unor studenti teroristi arabi, care voiau sa-l asasineze pe pre-sedintele egiptean Anwar El Sadaf. El a adaugat ca nu a avut angajament cu Securitatea. Senatorul UDMR Sogor Csaba a a recunoscut ca dat trei decla-ratii la Securitate, una dintre ele referin-du-se la pastorul Laszlo Tokes. El a sus-tinut ca nu a fost colaborator al Securi-tatii si ca a fost interogat de organele de Securitate de sase ori din cauza pastorului. Senatorul a sustinut ca in de-claratia despre Tokes a scris ce a dis-cutat cu pastorul si a afirmat ca a trebuit sa declare Securitatii ca nu va mai complota "nici cu Tokes, nici cu altii" impotriva statului si Bisericii. Cea de-a treia declaratie, care lipseste la dosar, era de fapt o scrisoare deschisa pe care Sogor a adresat-o lui Nicolae Ceau-sescu, de sustinere a lui Laszlo Tokes.
Pe de alta parte, presedintele PSD Mircea Geoana a spus ieri ca toti social-democratii despre care CNSAS va spune ca au facut politie vor fi exclusi din partid. In celelalte situatii (cele in care CNSAS nu va da un verdict de colaborare, dar vor aparea angajamente sau declaratii ale acestora - n.r.) vom analiza fiecare situatie in parte", a spus liderul PSD. Geoana a precizat ca nu a colaborat cu Securitatea. "Nu numai ca nu am semnat nimica nici cu fosta Securitate, nici cu orice alta structura, nu am avut niciodata nici un fel de legatura cu aceste servicii", a spus presedintele PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO