Politică

Premiera postrevolutionara: o femeie in fruntea Parchetului General

Premiera postrevolutionara: o femeie in fruntea Parchetului General

Laura Kovesi ajunge la 33 de ani intr-una dintre cele mai puternice pozitii in stat

26.09.2006, 19:47 23

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a propus-o ieri pe Laura Codruta Kovesi (33 de ani) pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in timp ce de la Presedintie erau asteptate tot ieri nominalizarile pentru directorii SRI si SIE.
Fostul procuror general Ilie Botos, precum si directorii SRI si SIE Radu Timofte si Gheorghe Fulga au demisionat in 21 iulie, ca urmare a scandalului privind fuga lui Omar Hayssam, judecat, in stare de libertate, pentru terorism.
Nominalizarea lui Kovesi pentru functia de procuror general al Romaniei urmeaza sa fie acceptata de seful statului dupa un aviz consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Kovesi si-a inceput activitatea in anul 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, promovand in 1999 la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu. Din noiembrie 2000 pana in septembrie 2004, ea a ocupat functia de procuror-sef al structurii teritoriale Sibiu de combatere a criminalitatii organizate, iar ulterior, timp de trei luni, a condus Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu. Din ianuarie 2006, Laura Codruta Kovesi conduce Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT. Ministerul Justitiei spune ca Laura Kovesi a lucrat la dosare complexe care se refereau la criminalitate organizata si a reusit sa anihileze grupari infractionale care actionau in domeniul criminalitatii informatice, trafic de droguri, trafic de persoane si infractiuni cu violenta.
Timp de doua luni de zile, trei dintre cele mai importante institutii din Romania au functionat fara sefi, dupa ce Radu Timofte (SRI), Gheorghe Fulga (SIE) si Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, au demisionat ca urmare a fugii din tara a lui Omar Hayssam - anchetat pentru terorism.
Demisiile celor trei, precum si cea a sefului Directiei Generale a Informatiilor din Ministerul de Interne, Virgil Ardelean, au venit la cateva zile dupa ce s-a aflat de fuga lui Hayssam, intr-o sedinta la Cotroceni convocata de presedintele Traian Basescu. Seful statului le-a spus acestora ca nu mai are incredere in serviciile de informatii si, potrivit relatarilor de la acea vreme, le-a dat celor patru cate o foaie de hartie si le-a cerut sa scrie "unde e Omar sau ceea ce cred de cuviinta". Intr-un discurs care a urmat demisiilor celor patru, Basescu a conditionat noile propuneri pentru functiile de directori ai SRI si SIE de adoptarea pachetului de legi privind siguranta nationala.
Nominalizarea procurorului general revine ministrului justitiei si este aprobata de seful statului, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii da un aviz consultativ propunerii.
In ceea ce-i priveste pe sefii de servicii, seful statului e indreptatit sa faca nominalizarile, insa doar in cazul directorului SRI este nevoie de o confirmare a Parlamentului, cel al SRI urmand sa fie validat intr-o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din care fac parte pe langa presedinte si sefii serviciilor de informatii, premierul si mai multi membri ai Guvernului.
In ceea ce priveste conducerea DGIA, vacanta dupa demisia lui Virgil Ardelean, responsabilitatea nominalizarii ii revine ministrului de interne, iar Ok-ul final vine din partea primului-ministru.
Cel putin in privinta sefului SRI, pentru validarea caruia va trebui sa voteze majoritatea calificata a deputatilor si senatorior, dezbaterile din Parlament se anunta a fi tensionate, pana in prezent toate partidele, cu exceptia PD, anuntand ca prefera civili sau ca vor sa negocieze propunerile pentru sefii de servicii secrete. Conform unor intelegeri anterioare preluarii puterii de catre Alianta D.A., PNL si PD isi impartisera conducerea serviciilor, preferatul liberalilor pentru sefia SRI fiind la acea vreme senatorul Radu Stroe, in timp ce democratii il doreau pe actualul consilier prezidential Claudiu Saftoiu la SIE. Presedintele declarase recent ca si-ar dori oameni tineri din structuri la conducerea celor doua servicii de informatii, dupa ce toti cei care au condus SRI si SIE din 1990 incoace au fost civili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO